Blink

Όταν η κουλτούρα δε σε θέλει καθόλου…καταλήγεις σε μια ημιτελή ταινία του Georges Clouzot. Η κόλαση του Henri (L’Enfer de Henri) που παίχτηκε στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

Η ταινία του Clouzot δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Θεωρείτε πρωτοποριακή για τα εφέ που διέθετε, την τότε εποχή. Με πρωταγωνιστές τη Romy Schneider και τον Serge Reggiani, ο Clouzot προσπαθεί σκηνοθετικά να δημιουργήσει το διαφορετικό. Όπως καλά γνωρίζει, οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, αλλά η διαφορά, του ξεφεύγει από το χρονοδιάγραμμα, προχωράει σε αναπάντεχα προβλήματα. Όπως, προβλήματα υγείας του Reggiani, αντιδράσεις- συγκρούσεις με τον παραγωγό και ταλαιπωρία του συνεργείου, με αποτέλεσμα οι εντάσεις να αυξάνονται. Η ξεροκεφαλιά του σκηνοθέτη εκνευρίζει κομπάρσους, φωτιστές, μουσικούς, ακόμα και την κουτσή Μαρία.

Η ιστορία στηρίζεται στην τρέλα και τη ζήλια ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Οι σκηνές έχουν γυριστεί σε υποκειμενική κάμερα, υπό την ελεύθερη σκηνοθετική ιδιοφυία του Henri-Georges Clouzot. Τελικά δεν φτάνει μόνο να προσπαθείς, αλλά να έχεις και αποτέλεσμα. Σαφώς απογοητευτήκαμε με την ταινία-ντοκιμαντερ, βγήκαμε μέχρι την Καρύτση, επιλέξαμε το Blink (Πλατεία Καρύτση 10, 210-3245705), ήπιαμε, δεν πολυμιλήσαμε, άλλωστε δεν υπήρχε λόγος. Εκεί συναντήσαμε τη Βίκυ Σταυροπούλου από το Taxi Girl, με την παρέα της. Χείμαρρος, εξωστρεφής, κεφάτη.

Σε ένα μικρό μπαράκι έκλεισε η βραδιά, με λευκό κρασί, ροκ μουσικές, περπάτημα μέχρι Σύνταγμα, συγκοινωνία για σπίτι. Ακούγοντας αυτό ώσπου να με αγκαλιάσει ο Μορφέας ή να κουραστεί το αυτί μου από το στίχο «Ήμουνα εντάξει μέχρι χθες, Με τις πληγές μου ανοιχτές, Χαρά να τρέχουνε»

Συγνώμη για την παύση αλλά χάλασε το play,
Jane

Αφήστε μια απάντηση