Βαρκελώνη : με γεύσεις & αρώματα

Οι γεύσεις και τα πιάτα της Βαρκελώνης μυρίζουν θάλασσα. Δεν υπερβάλλω. Είτε paella είτε tappas, το στοιχείο του βυθού παρουσιάζεται παντού. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν… αφού πρώτα πάρουμε ένα γλυκάκι.

Moncho’s Marina. Πρόκειται για ένα αρκετά παλιό εστιατόριο, με αρκετούς επισκέπτες όπως τον Antonio Banderas και πολλές διασημότητες της Ισπανίας. Συγκαταλέγεται στα ακριβά της πόλης (26€ το άτομο με μπουκάλι κρασί), δεν αγγίζει όμως τις εξωφρενικές τιμές της πατρίδας μας. Το σέρβις είναι άψογο, ομοιόμορφα ντυμένο, γνωρίζει να προτείνει εύγευστα κρασιά. Επίσης μας εκπλήσσει με τον Ινδό σερβιτόρο, που μας καλησπερίζει στα Ελληνικά. «Ήμουν Αθήνα 6 χρόνια. Στην Καλλιθέα. 6 μήνες μένω Βαρκελώνη. » Μέσα μου λέω την καλύτερη δουλειά έκανες! Διότι η μπανανία μας, άντε να σου επέτρεπε να καθαρίζεις το παρμπρίζ κάθε νεόπλουτου χαρτογιακά. Ας προχωρήσουμε στο κυρίως πιάτο. Paella με θαλασσινά (μύδια, γαρίδες, καραβίδες) και paella με αστακό, αυτό που απεκάλεσα καβούρι, διότι είναι δύσκολο στο σπάσιμο του, θες 2 εργαλεία τύπου χειρουργείου και από ζουμί τίποτα, άλλωστε τι είναι ο κάβουρας τι είναι το ζουμί του :P.

Η Ισπανοί τρέφονται και έχουν πάντα στην έξοδο τους άφιξη σε tappas (θυμίζει περισσότερο bar και λιγότερο εστιατόριο), που έκαναν την αρχή τους από τον ισπανικό Νότο, έχουν κατακλύσει την Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα έχουν ψωμιά ακόμα. Είτε επιλέξεις sangria είτε μπύρα, τα νόστιμα μεζεδάκια των Ισπανών είναι παντού και πάντα. Ορεκτικά με πολύ φαντασία, όπως καλαμάρι τηγανητό περασμένο σε οδοντογλυφίδα με συνοδεία εξαιρετικής σως. Μικρό σάντουιτς με hamon και κρύα λαχανικά, πατάτες bravas (πικάντικες), plato pan tomate (ψωμί με τριμμένη ντομάτα και λάδι), tortilla με πατάτες, κροκέτες από μπακαλιάρο, χλωρά κρεμμύδια στη σχάρα με σάλτσα ντομάτας που περιέχει αλεσμένο αμύγδαλο. Όρεξη να χεις να δοκιμάζεις. Να προτιμήσετε τη Cerveceria Catalana (Mallorca 236 Barcelona) θα σας κοστίσει 17€-19€ το άτομο. Μοντέρνος χώρος, υπέροχη κρέμα catalana για το τέλος.

Αν πάλι έχετε ακουστά τα pintxos (κουζίνα Βάσκων) τα οποία κυμαίνονται στην ίδια φιλοσοφία με τα tappas τότε επιλέξτε Txapela, σημαίνει παρεκκλήσι (passeig de Gracia 8-10 Barcelona), διαθέτει 51 διαφορετικά μεζεδάκια. Εδώ 1 λίτρο sangria de Txacoli κοστίζει 10.10€ (ας μην αναφέρω πόσο κοστίζει ένα ποτήρι sangria, σε συνοικιακό μπαράκι των Αθηνών). Με τέσσερις επιλογές σε pintxos ο καθένας και 3 ποτήρια sangria έκαστος είσαι στα 10€ (τέτοια τιμή στην Ελλάδα μπορείς να πετύχεις μόνο σε φοιτητικό μαγειρείο των Εξαρχείων).

Πρωινά με cafe con leche, mini κρουσάν βουτύρου, chesse cake που θυμίζει τη δική μας γαλατόπιτα, pizza με λαχανικά, σαντουιτσάκια με αλλαντικά και τυριά, γρήγορα στο φούρνο της γειτονίας El moli velle, που σημαίνει ο παλιός μύλος. Αν πάλι θες κάτι πιο τουριστικό, με μοντέρνα διακόσμηση, χειροποίητα cookies, φρέσκο παγωτό, περίεργους χυμούς, τότε θα λατρέψεις το Artisa.

Αν πάλι αγαπάς το κρέας, τότε η Αργεντίνικη κουζίνα είναι παρούσα και μαγεύει. Στο Pampero, μπορείς να επιλέξεις μενού με 19€/άτομο και περιλαμβάνει mix grill, ποτήρι κρασί και επιδόρπιο. Ζεστή ατμόσφαιρα, με ξύλο και πέτρα, ευγενέστατος μέτρ, πλούσιες μερίδες και καλό κρασί.

Καλή όρεξη και εις άλλα με υγεία,
Jane

One Comment

  1. jo

    Στη Champañeria Barcelona στη Barceloneta δεν πηγες. Και αν δεν πηγες…..κρίμα όλα τα τουριστικά μπλα μπλα παραπάνω

Αφήστε μια απάντηση