Istanbul : Η μελαγχολική Πόλη

Εποχή : Άνοιξη. Πόλη : Κωνσταντινούπολη.

Μια βόλτα στο Βόσπορο, μετά το Πάσχα, για να αναπνεύσεις Βυζάντιο, να γευτείς πολίτικες γεύσεις και να περπατήσεις ανάμεσα στα αρχοντικά σπίτια, στην Πρίγκηπο ή Büyükada.

Πολη

Πτήση μιας ώρας, μεταξύ Ελ.Βελ. και Αταρτούκ. Άφιξη στην ιστορική Βασιλεύουσα του Βυζαντίου. Για πολλούς κρύβει νοσταλγία, για άλλους ένδοξη ιστορία. Όταν η πόλη έχει θάλασσα είναι αξιολάτρευτη. Μια βόλτα στην πλατεία Ταξίμ για να περπατήσουμε την απέραντη İstiklal. Φσντάσου την δική μας Ερμού, με περισσότερο κόσμο, αρκετά μεγαλύτερη έκταση, διαθέτει γραφικό τρένο Tunel Nostaljik Trmavayi  (γραμμή T2). Από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης που ξεκινάει από την Πλατεία Taksim και διασχίζει την περιοχή Beyoğlu (Pera). Αξίζει να σταματήσεις για παραδοσιακά γλυκά στα Mado. Εξαιρετικό Καζάν ντιπί, πολύ ελαφρύ κανταϊφι και ευγενικό προσωπικό.

Συνέχεια για τον Πύργο του Γαλατά, Galata Kulesi. Ο μεσαιωνικός, κυκλικός, πέτρινος πύργος που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Κεράτιου Κόλπου. Αν έχεις υψοφοβία, θα κινείσαι τοίχο τοίχο, η εξωτερική διάμετρος του είναι 16,45 μέτρα στο επίπεδο της βάσης και η εσωτερική 8,95 μέτρα. Στη γύρω περιοχή θα βρείς καταστήματα παραδοσιακών μουσικών οργάνων, μικρά cafe, gift shops, κάτι σαν το Μοναστηράκι.

GALATA6

Υποχρεωτική βόλτα μέσα από το παζάρι των Μπαχαρικών ή αλλιώς αιγυπτιακή αγορά, για εκλεκτά πεσκέσια εκ της Ανατολής. Μαγευτικό κάρυ, καπνιστή παπρικα με θεσπέσιο άρωμα, μίξη μπαχαρικών για σαλάτες και σούπες, κάρδαμο, κύμινο και οτι άλλο βάζει ο νους. Εντός του παζαριού, θα βρεις μικρά παραδοσιακά καφενεία που σερβίρουν ζεστό τσάι, στο κλασικό μικρό γυάλινο ποτήρι. Το συνοδεύει ένα λουκούμι μπουκίτσα, με γεύση τριαντάφυλλο.

Επόμενη στάση για αθεράπευτο παζάρι, Kapalı Çarşı (Μεγάλο Παζάρι), στο οποίο χρειάζεσαι σίγουρα μια μέρα ολόκληρη για να το γυρίσεις. Υποχρεωτικά να έχεις μαζί σου μετατροπέα ή κομπιουτεράκι για να αντιλαμβάνεσαι από που ξεκινούν και που φτάνουν οι τιμές, μετά το παζάρι. Θα βρείτε φανάρια και κεραμικά, χαλιά, υφάσματα και διακοσμητικά, κοσμήματα, σουβενίρ, καρυκεύματα, δερμάτινα ρούχα κια παπούτσια.

Πέρασμα από εκείνα που πάντα διάβαζες στην ιστορία και τώρα τα αντικρύζεις. Ayasofya, η γνωστή σε όλους μας Αγιά Σοφιά, ένα αξιοθέατο που ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας, πρωτοποριακού σχεδιασμού, και υπήρξε σύμβολο της πόλης, τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο. Διασώζωνται μέχρι σήμερα ψηφιδωτά στους τοίχους του κτιρίου, πλέον θεωρείται μουσείο και πραγματοποιούνται εκδηλώσεις. Ο ναός υπέστη τεράστιες ζημιές, κατά την περίοδο την Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καθώς έγιναν σημαντικές καταστροφές στις τοιχογραφίες του ναού (ασβεστώθηκαν).

agia sofia

Η αρχιτεκτονική της Αγίας Σοφιάς, έχει επιρεάσει και άλλα κτήρια της πόλης, όπως το Μπλε Τζαμί ή Τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Το τζαμί κοσμείται με περισσότερα από 20.000 χειροποίητα κεραμικά πλακάκια, φτιαγμένα στο Ιζνίκ (Νίκαια στην αρχαιότητα). Τα ανώτερα επίπεδα είναι βαμμένα. Περισσότερα από διακόσια παράθυρα με περίτεχνα σχέδια από βιτρώ αφήνουν να περάσει φυσικό φως.

Τέλος, μη ξεχάσεις να γευτείς παραδοσιακά φαγητά, όπως κεμπάπ. Η γεύσεις της Ανατολής είναι υπέροχες και πικάντικες. Για ατμοσφαιρικό δείπνο και ψαγμένες γεύσεις, με θέα το Βόσπορο, επισκέψου το Leb-i Derya. Βρίσκεται στον τελευταίο όροφο μιας παλιάς πολικατοικίας, δεν διαθέτει ασανσέρ και είναι αρκετά μοντέρνο. Για μεσημεριανό στο μαγειρίο της İstiklal, στο Armada Restaurant. Βιτρίνα με μαγειρευτά, ατομικές σαλάτες και πολύ οικονομικό. Εδώ θα δεις τους εργαζομένους να κάνουν το διάλλειμα τους, για μεσημεριανό. Οι τουρίστες είναι ελάχιστοι, το προσωπικό είναι πολύ ευγενικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταλαβαίνει ελληνικά.

 Τι μου άρεσε:

1) Το υπέροχο δείπνο στο Leb-i Derya.
2) Χαλαρωτικό χαμάμ (Aga Hamami). Πραγματική αναζωογόνηση.
3) Βόλτα στη Νήσο Πρίγκιπο, σαν παραμύθι. Σύντομο ταξίδι, με μία ώρα πλεύσης στα νερά του Βοσπόρου.

Στη Beyoglu με ζεστό τσάι και μυρωδιά από φρέσκο βούτυρο,
Jane

Αφήστε μια απάντηση