Εκδρομή στη Δημητσάνα

dimitsana1

Στη Μπαρουτομάνα της Αρκαδίας, οι βόλτες απολαμβάνουν ξεκούραση σε συνδυασμό με την όμορφη φύση. Μόλις 225 χλμ. από την πρωτεύουσα, το γραφικό χωριό της Αρκαδίας, είναι εξαιρετική επιλογή για μικρές αποδράσεις. Συνδυάζει φύση, γραφικότητα, υπέροχες υποδομές και πλούσια ιστορία που θα την χαρακτηρίζει για πάντα.

dimitsana

Διαμονή σε ένα από τα πιο στυλάτα ξενοδοχεία, στο Nerida Boutique Hotel. Είναι χτισμένο σε μια μοναδική τοποθεσία γεμάτη ήχους & εικόνες απο την ροή του ποταμού Λούσιου, εναρμονίζεται απόλυτα με το Αρκαδικό τοπίο και τον παραδοσιακό οικισμό της Δημητσάνας. Εξυπηρέτηση, καθαριότητα και παροχές παίρνουν 10′.

Νυχτερινή ζωή «Κάτω Από το Ρολόι Art Cafe» που λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2014, στον κεντρικό δρόμο της Δημητσάνας.’Ενα ζεστό μπαράκι που προσφέρει καφέ από νωρίς το πρωί, παρέα με επιτραπέζια παιχνίδια και το βράδυ για καλό κρασί και παραδοσιακά γλυκά. Ο Πάνος, πίσω από τη μπάρα, σε σκλαβώνει με την ευγένειά του.

Για φαγητό στο κέντρο του χωριού, θα συναντήσετε τη ταβέρνα Θόλος η οποία στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτήριο του 19ου αιώνα. Στην αρχή λειτουργούσε ένα βυρσοδεψείο και στη συνέχεια έγινε κινηματογράφος. Πλέον μαζεύει παρέες που λατρεύουν τα κρεατικά και το μαγειρευτό φαγητό.

μουσείο υδροκίνησης

Επίσκεψη στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης (Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, 220 07 Δημητσάνα, 27950 31630), λίγα μέτρα έξω από το χωρίο της Δημητσάνας, όπου θα δείτε νεροτριβή και αλευρόμυλο με οριζόντια φτερωτή, την κατοικία του βυρσοδέψη (πάνω) και το βυρσοδεψείο (κάτω), μπαρουτόμυλο. Να επισημάνουμε οτι κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, οι Δημητσανίτες τροφοδοτούσαν τον αγώνα με το απαραίτητο αυτό πολεμικό υλικό. Ο Κολοκοτρώνης γράφει χαρακτηριστικά: «Μπαρούτι είχαμε, έκαμνε η Δημιτζάνα». Εδώ θα δείτε τον κινούμενο μηχανισμό ενός μπαρουτόμυλου με κοπάνια, που πλέον έχει εξαφανιστεί στην Ευρώπη, ήδη από τον 18ο αιώνα.

λούσιος

Προχωράμε για τον Λούσιο, είναι παραπόταμος του Αλφειού, με τοξοτά πέτρινα γεφύρια και μήκος περίπου 23 χιλιομέτρων. Πρόκειται για μια περιοχή σπάνιας και επιβλητικής φυσικής ομορφιάς και διαθέτει ένα από τα πιο επιβλητικά φαράγγια της Ελλάδας. Εδώ απολαμβάνεις εκτός από την πεζοπορία, οργανωμένες καταβάσεις με rafting και kayak.

λούσιος1

Μετά τη βόλτα στη φύση, απαιτείται ένα ζεστό καφεδάκι στο πιο designάντο χώρο της Δημητσάνας «Τα πάνω κάτω». All day cafe bar, με ζεστή σοκολάτα για αρχή, επιλογές ανάμεσα σε κρύα πιάτα, νόστιμα γλυκά και καλό κρασί. Αξίζει να δοκιμάσετε τις πίτες του. Ο χώρος μετράει μόνο κάτι μήνες και οι ιδιοκτήτριες τους έχουν γούστο και μεράκι. Ευχόμαστε καλές δουλειές.

τα πάνω κάτω

Τι μου άρεσε:
1) Οι ομορφίες της Ελλάδας αξίζουν και το χειμώνα.
2) Χαμηλές θερμοκρασίες και ζεστός κόσμος.
3) Ξεχωριστές υποδομές σε καταλλύματα.

Υ.Γ. Μια Νέα Χρονιά για όλους, με ευχάριστες αλλαγές, αξιόλογες βόλτες, παρέα με αγαπημένους ανθρώπους.

2016 βόλτες,
Jane

2 Comments

  1. Υπεροχο!
    Κριμα που δεν ειναι και στα Αγγλικα για τους φιλους μας!

  2. Grafeis sta Aglika, Jane!
    I have an idea. If you do, let me know. Please!

Αφήστε μια απάντηση