Πορταριά: Στο βουνό των Κενταύρων

Αποδράσεις στη Θεσσαλία σημαίνει φύση, ξεκούραση και βόλτες. Στο βουνό των Κενταύρων το γνωστό Πήλιο που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Μια μικρή περιήγηση στα ορεινά χωρία με πρώτο Σταθμό την Πορταριά.

Διαμονή στο Αρχοντικό The Lottus Tree. Κτίσμα του 19ου αιώνα, ανακαινισμένο με άνετους χώρους και προσιτές τιμές. Για διαθεσιμότητα και κρατήσεις εδώ. Ευγενικό προσωπικό, μινι spa, λιτό πρωινό και σε πολύ καλή τοποθεσία, εντός του οικισμού.

Για φαγητό στο Στέκι του Δημήτρη. Μια οικογενειακή ταβέρνα, με ξυλόσομπα, σπιτικά προϊόντα, χαμηλές τιμές και άριστη ποιότητα. Επιλέξαμε ζοχούς, αρνάκι λεμονάτο, σπιτική φέτα, μοσχαρίσια μπιφτέκια και κρασί παραγωγής τους. Καλαμπουρτζής ιδιοκτήτης, λάτρης της λαϊκής μουσικής, με άποψη για το πολιτικό σύστημα και fan του Κωστή Στεφανόπουλου (πρώην πελάτης).

Μια μικρή βόλτα ως τις Μηλιές. Ένα μικρό ορεινό χωριό του νοτίου Πηλίου, χτισμένο σε 400 m υψόμετρο και σε απόσταση 28 km ανατολικά από τον Βόλο. Λέγεται ότι το χωριό ιδρύθηκε από κατοίκους του χωριού Μηλιές Ευβοίας, οι οποίοι έφυγαν από εκεί για να γλιτώσουν από επιθέσεις πειρατών.Μπορείτε να επισκεφτείτε την εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, η οποία ανακαινίστηκε το 1741. Η εκκλησία αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και διαθέτει αξιόλογες μεταβυζαντινές αγιογραφίες. Στάση για καφέ στο Ρόδο και το Αηδόνι, το καφέ της Τάνιας Τσανακλίδου. Διαθέτει υπέροχη ταράτσα για τους καλοκαιρινούς μήνες με θέα τη θάλασσα, ζεστή ατμόσφαιρα και γούστο στη διακόσμηση για τους χειμερινούς μήνες.

Επόμενη στάση στην Τσαγκαράδα. Η φύση σε έκσταση, χρώματα της άνοιξης, τρεχούμενα νερά, καρυδιές, έλατα, πλατάνια και πέτρινα οικήματα. Βρίσκεται στις πλαγιές του Πηλίου σε απόσταση 55 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Βόλου. Χαρακτηριστικό της Τσαγκαραδας αποτελεί και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, γνωστή ως «Πηλιορείτικη». Αυτή η αρχιτεκτονική περιλαμβάνει εξαίρετα οικοδομήματα που φέρουν έκτυπη τη σφραγίδα της αρχοντιάς και του δημιουργικού οίστρου του αποδήμου Τσαγκαραδιώτικου στοιχείου. Ιστορικά είναι γνωστή επί Τουρκοκρατίας στη μέση ενός θεόρατου και απόκρημνου βράχου που δέρνεται από τα άγρια κύματα του πελάγους, δίπλα από την παραλία της Φακίστρας βρίσκεται το Κρυφό Σχολειό. Η τουριστική ατραξιόν του χωριού είναι ο χιλιόχρονος πλάτανος στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής που ο κορμός του έχει περίμετρο 15μ, ενώ η σκιά του το καλοκαίρι αγκαλιάζει όλη την πλατεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρίζες του φτάνουν τα 4μ κάτω από την πλακόστρωση της πλατείας.

Τελικός προορισμός Μακρυνίτσα. Χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου βόρεια του Βόλου, είναι από τα τουριστικότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας και φημίζεται για το παραδοσιακό της χρώμα, την ιδιαίτερη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της και για την εξαιρετική θέα που διαθέτει προς τον Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο. Για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται «μπαλκόνι του Πηλίου». Στο αρχοντικό Τοπάλη, που οικοδομήθηκε το 1844 κάτω από την κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας, θεωρείτε το σήμα κατατεθέν και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Σήμερα στο κτήριο στεγάζεται το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου.

Ανοιξιάτικες Εκδρομές,
Jane

One Comment

  1. Ηθοποιός

    Πολύ ωραίο αρθρο.
    Το Περασμένο Καλοκαίρι ειχα πάει ακριβώς σε αυτά τα χωριά.
    Θα ηθελα μια αναφορά και στο «μουτζούρη», όπως επίσης και στο δρόμο απο Μηλιές προς Τσαγκαράδα με τις 42344759287 στροφες…

Αφήστε μια απάντηση