Κάποτε στη Κίνα (part 1)

Θα σε πάω πίσω στο Δεκέμβρη του 2014. Η πρώτη βόλτα στην Ασία. Αλλαγή ηπείρου, αλλαγή κουλτούρας, αλλαγή παραστάσεων. Ένας αρχαίος πολιτισμός που θαυμάζει αρκετά τον αρχαίο ελληνικό, για αυτό και η Ελλάδα στα κινέζικα ονομάζεται Σι Λα (希臘) και μεταφράζεται ως «ο άλλος μεγάλος πολιτισμός». Ας αναρωτηθούμε τι άποψη έχει η ελληνική «κουλτούρα» για εκείνους;

Άφιξη ξημερώματα Δευτέρας στο Πεκίνο (Beijing), με θερμοκρασία -3, μήνα Δεκέμβρη. Ένας καφέ χρωματισμός στην ατμόσφαιρα, παράλληλα με κρύο αέρα. Ευτυχώς η πτήση ήταν ανθρώπινη χάρις την Emirates. Με ενδιάμεση στάση το Dubai, σε ένα αεροδρόμιο που θυμίζει Νasa. Η πρώτη εικόνα από το Πεκίνο, ήταν τρομακτική λόγω τοπικής οδήγησης. Απαιτούνται δύο χρόνια για να πάρεις δίπλωμα οδήγησης – αλλά μάλλον δεν φτάνουν- και το σπορ έχει υψηλό κόστος. Πρώτη φορά είδα porche, mercedes και BMW στο ίδιο φανάρι την ίδια στιγμή.

Η πρώτη πολυκατοικία που είδα να έχει κλουβιά στην άκρη κάθε παραθύρου και οχι μπαλκόνια. Εκεί τοποθετούν τα βρέφη για να τα δει ο ήλιος και να αναπτύξει ο οργανισμός την απαιτούμενη βιταμίνη D. Αμέτρητοι άνθρωποι στο μετρό, πρωί πρωί στοιβαγμένοι για τη δουλειά. Τα άσπρα γαντάκια που σε σπρώχνουν να μπεις για να κλείσουν οι πόρτες δεν είναι αστείο video στο youtube αλλά πραγματικότητα. Επίσης, εδώ πρέπει να ξεχάσεις το youtube (κινέζικο Youkou), το facebook (κινέζικο Renren), Twitter (κινέζικο Weibo), Messenger (κινέζικο WeChat) απαγορεύονται από το κράτος. Η φιλοσοφία του αντιαμερικανικού προτύπου είναι ανά περίπτωση ή συμφέρον. Χρησιμοποιούν τις δικές τους αντίστοιχες εφαρμογές.

Λόγω διαφορετικής γλώσσας και φιλοσοφίας η επικοινωνία/συνεννόηση δυσκολεύει ακόμα και για τα πιο απλά. Μικρό μέρος του πληθυσμού γνωρίζει αγγλικά, αλλά η προφορά είναι αρκετά σημαντικό θέμα για ένα κινέζο. Η κινεζική γλώσσα έχει τέσσερα ήδη τονισμού πάνω στον ίδιο φθόγγο. Οι κινήσεις του στόματος και τον χειλιών δεν είναι έντονες και υπερβολικές. Η σωστή άρθρωση μπορεί να επιτευχθεί με μικρές κινήσεις της γλώσσας.

Πρώτη μέρα στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου (BLCU), τμήμα Φιλολογίας/Γλωσσολογίας όπου συνάντησα φοιτητές από Κύπρο. Επί ένα χρόνο παρακολουθούν μαθήματα για προφορική εκμάθηση της γλώσσας και τη συνέχεια ακολουθεί ο γραπτός λόγος. Εφόσον επιτύχουν μπορούν να επιλέξουν το αντικείμενο που θέλουν να σπουδάσουν. Κάθε παράδοση θεωρητικού μαθήματος ακολουθείται από κάποια πρακτική ενότητα. Αν για παράδειγμα μια ώρα παρακολουθήσεις μάθημα θεωρία της τέχνης, την επόμενη μια ώρα θα πρέπει να λύσεις ένα μικρό test πάνω σε αυτά που διδάχτηκες. Ο ακαδημαϊκός χρόνος είναι δομημένος με ακρίβεια, χωρίς δικαιολογία καθυστέρησης του φοιτητή, αναβολή της τελευταίας στιγμής, έκτακτη απουσία του καθηγητή κτλ. Ο άνθρωπος που επιλέγει να σπουδάσει στην Κίνα είναι μειονότητα. Ο φοιτητής θα πρέπει να είναι πλήρως συνειδητοποιημένος, έτοιμος να κοπιάσει. Δεν του τυχαίνουν οι σπουδές, τις επιλέγει και προσπαθεί για αυτές.

Η διαμονή στο Πεκίνο ήταν ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με μεγαθήρια ξενοδοχεία, άνετα λόμπι, ευγενικό προσωπικό. Μια δυσκολία που συνάντησα στο μπουφέ του πρωινού, πιο συγκεκριμένα στα βρασμένα αυγά, με κατάμαυρα τσόφλια. Το νερό που χρησιμοποιούν είναι από μανιτάρια και φίκια. Περιορίστηκα στα φρούτα (πεπόνι, καρπούζι, ροδάκινο) που έμοιαζαν πιο πολύ με πλαστικά παρά με αληθινά. Οι μυρωδιές της ασιατικής κουζίνας είναι για εκείνους που τις αντέχουν και εγώ δεν είμαι από αυτούς. Ο καφές είναι ο κλασικός ξεπλυμένος γαλλικός που λανσάρετε παντού. Οι επιλογές σε τσάι είναι ποικίλες και με ευχάριστη γεύση. Προσοχή στο νερό, ακόμα και στο εμφιαλωμένο. Η καλύτερη επιλογή είναι το evian

Επόμενη στάση Shenzhen στο Νότο της Κίνας,
Jane

Αφήστε μια απάντηση