Κάποτε στην Κίνα (part 2)

Συνέχεια στην Ασιατική ήπειρο, με στάση στη Shenzhen (Σεντζέν). Ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια παγκοσμίως. Βρίσκεται στη νότια Κίνα και βόρεια του Χονγκ Κονγκ. Η περιοχή ήταν η πρώτη και μία από τις πιο επιτυχημένες Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) της Κίνας. Μπορείς να την χαρακτηρίσεις ως η Silicon Valley της Κίνας. Πρόσκειται για μια επαρχιακή πόλη με πληθυσμό που αγγίζει τα 14 εκατομμύρια.

Η εικόνα της Σεντζέν πριν την προσγείωση είναι κάπως αμφιλεγόμενη. Μια καφέ θάλασσα, με ιχθυοκαλλιέργειες, μια ακτή που δείχνει την αλιευτική της δραστηριότητα, με πολύ υγρασία (Δεκέμβριο 87% υγρασία, με 17) και στο βάθος τεράστιοι ουρανοξύστες. Σε αυτό το πρώην ψαροχώρι, η βιομηχανία εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς. Οι κολοσσοί εταιριών, σε τεράστια οικοδομικά τετράγωνα, αναπτύσσουν τα κεντρικά τους γραφεία. Η νεόπλουτη εικόνα της ανάπτυξης δεν δένει πάντα αρμονικά με τις συνήθειες των ψαράδων και μόνιμων κατοίκων της πόλης.

Στο κέντρο της θα συναντήσεις τεράστια mall, με αυθεντικά προϊόντα ή απομιμήσεις, κατά κύριο λόγο τεχνολογικού ενδιαφέροντος. Δεδομένο το παζάρι που θα γίνει για την τελική τιμή. Πάντα πρέπει να προσέχεις τι γράφει το Mini calculator του πωλητή και όχι τα λεγόμενα του. Η στάση του καλού διαπραγματευτή πρέπει να είναι σταθερή και χωρίς υποχωρήσεις. Μεγάλη προσοχή στα πλαστά χαρτονομίσματα, είναι μόνιμο πρόβλημα στα μέρη της Κίνας.

Παρακολουθήσαμε παράσταση με παραδοσιακούς χορούς και φορεσιές τις κινεζικής κουλτούρας. Σε τέτοια event οι Κινέζοι συναγωνίζονται τους Ρώσους με τη δυναμική τους στο κλασσικό μπαλέτο. Ακροβατικά, φαντασμαγορικοί φωτισμοί, συντονισμένοι χορευτές και ένα κοινό που έμεινε άφωνο. Μια επίσκεψη σε παραδοσιακό πάρκο με θεματολογία τις φυλές του κινεζικού πολιτισμού. Μια τεράστια έκταση με προσεγμένους κήπους, λίμνες, ηλεκτρικά αυτοκινούμενα, μικρά τρενάκια για τους επισκέπτες, μικροπωλητές με μικρά souvenir.

Τρώς πολύ ρυζάκι,
Jane

Αφήστε μια απάντηση