Τα κουφά-νησιά των Κυκλάδων

Οι καλοκαιρινές βόλτες πάντα κρύβουν μέσα τους, τις Κυκλάδες. Από τα μέρη που ή θα λατρέψεις ή θα μισήσεις. Αν δεν λατρεύεις το πράσινο, αγαπάς τις μικρές αποστάσεις και το γαλάζιο ζει μέσα και έξω από σένα, τότε προτίμησε τα Κουφονήσια.

Λίγα ναυτικά μίλια μακριά από τη Νάξο, ένα μικρό λιμάνι μας υποδέχεται. Απόλυτο ξερό τοπίο με άσπρα σπίτια και aqua μπλέ νερά. Πρόκειται για το Άνω Κουφονήσι. Το χωρίο είναι όλο και όλο 300 περίπου κάτοικοι. Ένα μικρό πλακόστρωτο είναι η κεντρική περατζάδα του νησιού. Για χειροποίητο παγωτό κάνε στάση στο «Φυστίκι». Αν θέλεις ρακόμελλα σου προτείνουμε το «Κουφο-χωρίο», που έχει ευγενικά ατομάκια και chillout μουσικές. Αν δεν βρείς τραπέζι, απέναντι υπάρχει το «Αστρολούλοδο» στο ίδιο στυλ. Για σουβλάκι στη «Στροφή» αλλά πρέπει να διαθέτεις υπομονή, γιατί η ουρά είναι μεγαλούτσικη. Αν προτιμάς χαλαρό cocktail επέλεξε τον «Μύλο». Αν προτιμάς τις μεταμεσονύκτιες εξόδους μπορείς να επισκεφτείς το «Sorokos». Για γαριδομακαρονάδα και φρέσκα ψάρι, κάνε στάση στο «Νέο Remezzo». Με δυσκολία βρίσκεις τραπέζι, αλλά αξίζει τον κόπο να περιμένεις.

Για τις πρωινές σου βόλτες, ξεκίνα τη μέρα σου με δυνατό πρωινό στο «Κύμα». Εκεί σερβίρει ο Τρύφωνας, ομελέτες με λαχανικά, κρουασάν βουτύρου, σπιτική λεμονάδα, κρύα σάντουιτς και γλυκά. Στη συνέχεια μπορείς να περπατήσεις, για ένα περίπου τέταρτο και φτάνεις στην πρώτη παραλία για βουτιά, που λέγεται Φοίνικας. Δροσερά νερά με ήρεμη αμμουδιά, καμία οργάνωση με τις γνωστές ξαπλώστρες, δυνατές μουσικές κτλ. Εδώ θα βρεις μόνο την ταβέρνα του Μαύρου (μια από τις γνωστές οικογένειες του νησιού). Κάνε μια βόλτα στη βιτρίνα με τα μαγειρευτά, διάλεξε μπριάμ, γιατί είναι λουκούμι, κρύα μπίρα και για να μην ξεχνιόμαστε καλαμαράκι τηγανητό, γιατί η θάλασσα έχει άλλη γεύση. Τέλος το κατάστημα σερβίρει υποβρύχιο σε ρακί ή κρύο καρπούζι.

Παραλίες για κολύμπι και ηλιοθεραπεία (μια ομπρέλα καλό είναι να έχεις) είναι ο Φανός, η Ιταλίδα, ο Φοίνικας, το Πορί. Σε όλες υπάρχει καραβάκι ανά μια ώρα που σε μεταφέρει «από και πρός», με ημερήσιο εισιτήριο 5€. Τα ίδια καραβάκια πηγαίνουν στο Κάτω Κουφονήσι. Κάνουν στάση στη Ταβέρνα και τη Παραλία «Νερό». Το Κάτω Κουφονήσι είναι για τους free campers, τους φίλους της φύσης και της μοναχικής ζωής. Εδώ σταματάει ο χρόνος κάτω από ένα αλμυρίκι, σε νανουρίζει ο ήχος της θάλασσας και η κιθάρα των διπλανών.

Αγαπάμε Κυκλάδες και αυτό βγαίνει προς τα έξω,
Jane

Αφήστε μια απάντηση