Άνθρωποι & Ποντίκια

Μια παράσταση, τόσο ρεαλιστική όσο και η ζωή. Το κλασσικό έργο του Τζον Στάϊνμπεκ «‘Άνθρωποι και ποντίκια», σε θεατρική διασκευή της Σοφίας Αδαμίδου και σκηνοθεσία του Βασίλη Μπισμπίκη. Στην πιο βιομηχανική περιοχή του κέντρου, συναντάς το Cartel, μια παλιά αποθήκη που έχει διαμορφωθεί σε χώρο καλλιτεχνικής έκφρασης, που ακολουθεί το ρεύμα παραστάσεων με πολύ ρεαλισμό, πολιτική καταγγελία και δίνει το παρών στο θέατρο σκληρότητας.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η παράσταση «Άνθρωποι και ποντίκια», κινείται μεταξύ δύο χώρων εντός της «αποθήκης» του Cartel. Πολλά λόγια για την ιστορία δε θα μάθεις για να υπάρχει πάντα το κίνητρο να την παρακολουθήσεις. Λίγα λόγια για το σκηνικό αρκούν. Ο χώρος είναι καθόλα ρεαλιστικός, χωρίς θεατρικό φωτισμό αλλά με τα φώτα ενός κανονικού μηχανουργείου. Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα εργαστήριο ανακύκλωσης, ένα «άντρο», όπου οι γυναίκες έχουν θέση μόνο ως φετίχ, ενώ ακούγεται ο χαρακτηριστικός ήχος του τροχού και πετάγονται σπίθες. Στο πάνω μέρος του μηχανουργείου, μια κυκλική σκάλα οδηγεί στα δωμάτια όπου κοιμούνται όσοι δουλεύουν στο συνεργείο. Σε έναν τοίχο είναι στερεωμένη μια ελληνική σημαία.

Σε όλο το έργο παρουσιάζονται χαρακτήρες όπως ο βάναυσος φασίστας Ελληναράς, το αφεντικό που με το χρήμα και τη φωνή ζητά το σεβασμό, η γλάστρα σύζυγος που θέλει να προκαλεί τα αρσενικά. Οι ηθοποιοί, σχεδόν αυτοσχεδιάζοντας, χρησιμοποιούν την αγοραία γλώσσα των λαϊκών ανθρώπων, τα σεξιστικά αστεία και τα σεξουαλικά υπονοούμενα, τις προσβολές του ισχυροτέρου προς τον πιο αδύναμο, τα πισώπλατα καρφώματα. Η σκηνοθεσία είναι εφάμιλλη σε ύφος με τις ταινίες του Γιάννη Οικονομίδη.

Αξίζει να φτάσεις μέχρι το Βοτανικό, γιατί θα καταλάβεις πως ότι συμβαίνει εντός του πολυχώρου Catrel, δεν απέχει πολύ από τη γύρω περιοχή, της Αγίας Άννης, της Μικέλη, του  καταυλισμού, των συνεργείων. Η παράσταση άνετα θα μπορούσε να παρουσιαστεί στους γύρω δρόμους.

Πληροφορίες
Θέατρο Cartel
Αγ. Άννης & Μικέλη 4, Βοτανικός
Γενική είσοδος: 12 ευρώ,
Μειωμένο: 10 ευρώ,
Ανέργων: 5 ευρώ
Πληροφορίες: 6939898258

Η πιο τρυφερή ιστορία κάποιων «αστέγων» της ζωής,
Jane

Αφήστε μια απάντηση