Η νύχτα των παλιάτσων

Μια λαϊκή όπερα σε 3 πράξεις. Με τους τσιριτσάντζουλες σε δεκαπεντασύλλαβο κείμενο, με ζωντανή μουσική και είσοδο «ότι έχετε ευχαρίστηση». Για τη σημερινή κατάσταση μέσα από τους στίχους, τη μουσική και την ερμηνεία.

Μια ομάδα ηθοποιών, μουσικών, χορευτών, εν τέλει δημιουργικών ανθρώπων έφτιαξε τους τσιριτσάντσουλες. Το έργο κατά στόματος της ομάδας έχει τη δική του ιστορία: «Το κείμενο, γραμμένο μεταξύ 1999 και 2002, μιλάει για τον έρωτα, τον πόλεμο, τη φτώχεια και την επανάσταση. Θέματα διαχρονικά, αλλά σε κάθε περίπτωση δραματικά επανεπικαιροποιημένα από τις συνθήκες που βιώνουμε σήμερα. Το έργο είναι γραμμένο σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο και δραματουργικά στέκεται στη γωνιά που το «κρητικό θέατρο», πιασμένο χέρι χέρι με τη «ζακυνθινή ομιλία», συναντάνε το «θέατρο του Μπρεχτ». Ονομάσαμε την παράσταση αυτή λαϊκή όπερα. Λαϊκή, γιατί απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας και όχι σε κάποια φιλότεχνη ελίτ της. Όπερα, γιατί είναι γεμάτη μουσική.»

Οι ίδιοι λένε «Oι Τσιριτσάντσουλες δεν είναι μια ομάδα. Είναι φιλοσοφία ζωής. Είναι τρόπος επιβίωσης, δημιουργίας, επικοινωνίας ή ακόμα και φυγής. Είναι τρόπος αντίστασης και καταγγελίας. Mε άλλα λόγια είναι ένας αυτοοργανωμένος χωροχρόνος, στον οποίο συναντιόμαστε διάφοροι περιφερόμενοι καλλιτέχνες, τρελοί ή φρόνιμοι.»

Πληροφορίες
tsiritsantsoules.gr
«ΔΥΝΑΜΟ»
Παραμυθίας 28 – 30
Κεραμεικός
Είσοδος ελεύθερη – έξοδος αμφίβολη

Για δεύτερη σεζόν στο Δυναμό,
Jane

One Comment

  1. πασχαλίτσα!

    πρωτότυπο, συνάμα επίκαιρο!

Αφήστε μια απάντηση