Μήλος : το ζευγαρονήσι

fyriplaka

Μια βόλτα στις Κυκλάδες πάντα αξίζει τον κόπο. Από τα ήσυχα και μικρά νησιά των Κυκλάδων, είναι η Μήλος. Φημίζεται για τα ρομαντικά δειλινά της, τις απίστευτες παραλίες και τα ηφαιστειογενή πετρώματά της.

milos 1

Εδώ βρέθηκαν οι πρώτες χριστιανικές κατακόμβες μετά τη Ρώμη. Must δραστηριότητα ο γύρος του νησιού με ιστιοπλοικό. Φανταστική εμπειρία το κολύμπι στο Κλέφτικο, η βόλτα στη σπηλιά της Συκιάς, οι βουτιές από το σκάφος και ο απίστευτος βυθός. Γαλάζια και πράσινα νερά, με φοβερή διαύγεια και πάνω απ’ όλα ελληνικός παιχνιδιάρικος ήλιος.

milos-tsigrado

Μη χάσεις τη βόλτα στο Σαρακίνικο, για να δεις το σεληνιακό τοπίο. Άσπρος βράχος, μπλέ νερό και τα μελτέμια του Ιούλη να δίνουν ρέστα. Επισκέψιμη και χωρίς αέριδες είναι η Φυριπλάκα και το Τσιγκράδο, προσοχή στην κατάβαση. Υποχρεωτικά, κάνε μια απόπειρα για τα Θειορυχεία. Το παλιό εργοστάσιο με τις τότε μεταλλευτικές δραστηριότητες του νησιού είναι ένας μύθος που σίγουρα δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Στα Θειορυχεία υπάρχουν αρκετές εγκαταστάσεις ενός τυπικού ορυχείου του μεσοπολέμου, καθώς την δεκαετία του 1930 το θειορυχείο ήταν στις δόξες του. Θα δείτε όλες τις σκουριασμένες εγκαταστάσεις μεταφοράς του θείου, τις στοές εξόρυξης, τα ερειπωμένα γραφεία, εργαλεία και διάφορα ανεξερεύνητης χρήσης αντικείμενα.

θειορυχεία

Επόμενη στάση στα γραφικά σοκάκια της χώρας, η γνωστή Πλάκα. Στις Φάτσες, ένα παραδοσιακό μεζεδοπωλείο, όπου θα ακούσεις αρμένικους ήχους, παρέα με ρακές και μεζεδάκια. Κάτω από το πλατύ δέντρο της πλατείας, οι μουσικές και το θρόισμα των φύλλων, σφυρίζουν ελληνικό καλοκαίρι. Λίγο παραπάνω ο γραφικός οικισμός με τα σοκάκια και στο τέλος του δρόμου το κάστρο, όπου σε περιμένει ένα ρομαντικό ηλιοβασίλεμα.

φατσες

Τα Σύρματα είναι τα γνωστά ψαροχώρια του νησιού. Οι ψαράδες έκαναν μικρούς οικισμούς, έτσι ώστε τα σπίτια να φιλοξενούν ακόμα και τις βάρκες τους. Το χειμώνα οι ψαράδες δούλευαν και ως ελαιοχρωματιστές, εξού και τα χρωματιστά σπίτια. Το μεγαλύτερο ψαροχώρι είναι το Κλήμα, υπάρχει δρόμος για να το επισκευτείς. Τα υπόλοιπα είναι προσβάσιμα μόνο μέσω θαλάσσης. Εδώ μπορείς να επισκεφτείς την ταβέρνα «Πανόραμα», για μαγειρευτά πιάτα.

milos3

Ο Εμπουρειός, είναι ένα μικρός γραφικός οικισμός απέναντι από τον Αδάμαντα, στη δυτική πλευρά του κόλπου της Μήλου. Προτείνουμε να φτάσετε στο χωριό με βάρκα από τον Αδάμαντα, γιατί ο δρόμος δεν είναι ότι καλύτερο (χωματόδρομος με πέτρες και αρκετή κατηφόρα). Το μόνο επισκέψιμο σημείο είναι ένα μικρό ταβερνάκι, με ψάρια και θαλασσινά. Εντυπωσιακό εμπουρειανό γλυκό, τοπικής προέλευσης που σε εθίζει. Για το τέλος μια μπύρα, για να δροσίσουμε το φετινό καλοκαίρι.

milos4

Τι μου άρεσε:
1) Ο Χαμός!, με τα πιάτα και τις ποσότητές του.
2) Απίστευτο παγωτό (κρέμα παρφέ) στην Αγγελική, στον Αδάμαντα. Πιο γαλλικό deco πεθαίνεις.
3) Το κλίμα και οι παρέα στις Φάτσες.
4) Για πρωινό, στο φούρνο του Μουράτου.
5) Οι εξαιρετικές παραλίες.
6) Όταν η οργάνωση, γίνεται γένους αρσενικού.

Άλλος με τη βάρκα μας;
Jane

Αφήστε μια απάντηση