Αγγέλα Παπάζογλου

Η Άννα Βαγενά ενσαρκώνει την Αγγέλα Παπάζογλου, σε ένα μονόλογο με βαθύς κι αγνό πατριωτισμό, επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε. Τα κείμενα του έργου βασίζοντααι στο λόγο και τις μνήμες της Μικρασιάτισσας τραγουδίστριας, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε στον γιο της Γιώργη Παπάζογλου.

AGGELA-PAPAZOGLOY_4

Λίγα λόγια για την Αγγέλα Παπάζογλου.

Γεννήθηκε στην Σμύρνη το 1899.Κόρη του σπουδαίου βιολιστή Δημήτρη Μαρωνίτη ή Χιωτάκη, ανεβαίνει στο πάλκο σε ηλικία 11 ετών. Το 1922 με την Μεγάλη Καταστροφή και το κάψιμο της Σμύρνης εγκαθίσταται στην Κοκκινιά και συνεχίζει να τραγουδάει συμβάλλοντας κι αυτή στην μεταφορά του αρχαίου Ιωνικού πολιτισμού στην Παλιά Ελλάδα. Το 1924 γνωρίζεται με τον Ευάγγελο Παπάζογλου ή Αγγούρη και τρία χρόνια αργότερα παντρεύονται. Το 1929 η Αγγελική χάνει εντελώς την όρασή της. Ο Παπάζογλου, αν κι ήταν από τους πιο χαρισματικούς σμυρνιούς συνθέτες του ρεμπέτικου –έχει γράψει τραγούδια όπως το Βάλε με στην αγκαλιά σου, τον Ξέμαγκα, το Πέντε χρόνια δικασμένος, το Αργιλέ μου παινεμένε –δεν είχε σε μεγάλη υπόληψη το επάγγελμά του και της ζήτησε να σταματήσει το τραγούδι. Ο ίδιος σταμάτησε να ηχογραφεί τραγούδια το 1936 αρνούμενος να συμμορφωθεί με τις επιταγές της λογοκρισίας κι εγκατέλειψε κάθε ενασχόληση με την μουσική το 1940, όταν κηρύχτηκε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος. Ο Ευάγγελος πέθανε το 1943 κι η Αγγελική σαράντα χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 1983, χωρίς ποτέ της να ξεχάσει τον άντρα της, τα τραγούδια του, τα βάσανά της και, φυσικά, την Σμύρνη.
Πηγή: fvasileiou.wordpress.com

Ο μεγάλος ο καμός είναι να σε φλοΐζουνε, να σε τσιτσιρίζουνε, να σε σφάζουνε, να σε καταστρέφουνε, κι όταν ξαναγεννηθείς και σε ρωτήσουνε: «Τι θες να γένεις;» Εσύ ν’ απαντήσεις: «Πάλι Ρωμιά… πάλι Σμυρνιά… πάλι Αγγελική Παπάζογλου… κι όταν ξαναπεθάνω, ξαναβάλτε μου πικροδάφνη στο στόμα, για το ινάτι πούμουνα Ρωμιά, για το ινάτι πούμουνα Σμυρνιά, που δεν έβλεπα…»

Η Άννα Βαγενά σε ένα επίκαιρο έργο, με αρκετά δύσκολο λόγο και πολλές εντάσεις. Πολλοί θα χαρακτηρίσουν την ερμηνεία υπερβολική, άλλοι αρκετά συγκινητική. Ένα έργο που ανεβαίνει για 15 χρόνια σοτ θέατρο Μεταξουργείο, σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητο.

Πληροφορίες
Θέατρο Μεταξουργείο
Από 16 Οκτωβρίου, και κάθε Παρασκευή στις 9:00μ.μ.
Ακαδήμου 14
Αθήνα

Η Αγγελίτσα της Σμύρνης,
Jane

Αφήστε μια απάντηση