Τήνος: το παρεξηγημένο κυκλαδονήσι

Είτε για τάμα είτε για μπάνια, η Τήνος αξίζει μια επίσκεψη. Αρκεί να μην πετύχεις τα γνωστά μελτέμια των Κυκλάδων. Γραφικά χωριά, παραδοσιακά προϊόντα, τοπική μπύρα νήσος και καθαρά νερά. Συνολικά, υπάρχουν 41 παραλίες, 20 στη νότια-νοτιοδυτική πλευρά, 8 στη νοτιοανατολική και 13 στη βόρεια-βορειοανατολική πλευρά. Παρακάτω ότι καταφέραμε να δούμε μέσα σε τρεις μέρες.

Μια καλή επιλογή για διαμονή σε κάτι ορεινό, αλλά κοντά στη χώρα, είναι το χωριό Τριαντάρος. Ένα μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, μια βεράντα όνειρο, ένα σπίτι παραμυθένιο, ενώ στα 10 μέτρα διαθέτει ταβερνάκι, με το όνομα Λεύκες. Καλή επιλογή για μεσημεριανό, με πιάτα της ώρας και μαγειρευτά.

Μια βόλτα στη χώρα της Τήνου, για μικρά μεζεδάκια και τσιπουράκι, στο Κυριακάτικο. Βρίσκεται χωμένο στα στενάκια, μακριά από το θόρυβο του λιμανιού. Αγαπά τις φιγούρες του καραγκιόζη και επιμένει να θυμίζει κάλο παντοπωλείο-καφενείο της παλιάς εποχής.

Συνέχεια για βόλτα στα Υστέρνια, για πρωινό στην Έξω Γωνιά. Ένα μινιμαλ μπαλκόνι που βλέπει μονο γαλάζιο, με υπέροχα σάντουιτς, ομελέτες, χαλαρή ατμόσφαιρα και lounge μουσικές. Στο ίδιο χωριό υπάρχει ταβέρνα «Τα Υστέρνια», με το πιο σπέσιαλ μπριάμ. Μια οικογενειακή ατμόσφαιρα, λίγα τραπεζάκια στο στενό, υπέροχα μαγειρευτά και πολύ χαμηλές τιμές (ασυνήθιστο για Κυκλάδες).

Ας ρίξουμε μια βουτιά. Έχουμε και λέμε, την Κολυμπήθρα, κάτω από τις ομπρέλες σαν μανιτάρια, μια μικρή καντίνα που φτιάχνει ωραία κοκτέιλ, σερβίρει φρέσκους χυμούς. Αμμουδερή παραλία, με βαθιά νερά. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο παραλίες. Η μικρότερη είναι η πιο κοσμοπολίτικη, οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Η πιο μεγάλη είναι πιο απόμερη και εκτεθειμένη στους βόρειους ανέμους.

Επόμενη επιλογή για μπάνιο, ο Άγιος Ρωμανός. Μεγάλη παραλία, απάνεμη, εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο, με άμμο και χαρακτηριστικά γαλαζοπράσινα νερά. Στα συν είναι ότι διαθέτει σκιά από αλμυρίκια, γιατί η φυσική σκιά είναι η καλύτερη.

Τέλος, επίσκεψη στο γραφικό χωριό του Πύργου. Εδώ θα βρεις το σπίτι/μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, μια γραφική πλατεία κάτω από τα δύο υπέροχα αιωνόβια πλατάνια της, ενώ γύρω γύρω έχει πολλά καφέ-ζαχαροπλαστεία, με σπεσιαλιτέ τα γλυκά ταψιού (η εξειδίκευση στο γαλακτομπούρεκο). Στον Πύργο επίσης λειτουργεί η Σχολή Καλών Τεχνών, από την οποία διακρίνονται οι Έλληνες μαρμαρογλύπτες.

Μας φεύγει το μαύρισμα,
Jane

One Comment

  1. corto maltese

    ήμουν εκεί το καλοκαίρι που πέρασε
    έμεινα στον Πύργο
    πραγματική αποκάλυψη το νησί με αμέτρητα χωριά με το ομορφότερο όλων τον Βώλακα
    πήγα στο μουσείο του Τσόκλη και στο μοναστήρι των Ουρσουλίνων
    για κρεατοφάγους τρομερή ταβέρνα η «Μπεε» στον Αρνάδο
    για θαλασσινά ή μάλλον για εκπληκτική γαριδομακαρονάδα στον «Ντίνο» στον όρμο της Καρδιανής
    από τις καλύτερες παραλίες που έχω πάει ποτέ μου η Σάντα Μαργαρίτα στο Νοτιοδυτικό άκρο του νησιού

Αφήστε μια απάντηση