Το τελευταίο πλοίο για την Αμοργό

Αν αγαπήσεις τις Κυκλάδες δεν σταματάς να τις αναζητάς. Πολλοί δεν προτιμούν το ξερό τοπίο και τους γιγάντιους βράχους, εμείς όμως απλά το λατρεύουμε. Επιλογή μας η Αμοργός. Ένα νησί με ρυθμούς χαλαρούς, με βυθό απίστευτο και ένα μπλέ σκέτη μαγεία.

Το πλοίο φτάνει στα Κατάπολα, σε ένα λιμάνι με δύο μέτωπα. Η δεξιά μεριά είναι η πιο τουριστική με ταβερνάκια, καφέ, σουβλατζίδικα και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. Στην αριστερή πλευρά δυο χαλαρά μπαράκια και ψαροταβέρνες με ιδιαίτερες γεύσεις. Επιλέξαμε το Youkali γιατί η ψητή σαρδέλα που προσφέρει είναι αξεπέραστη. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις το λαυράκι με σως πράσου ή τα μύδια με κόκκινη σάλτσα. Υπέροχο ορεκτικό τα μπρουσκετάκια με σολομό. Χαλαρή διάθεση, προσεγμένα πιάτα, service με μεράκι από την Μέλη και επιμέλεια/παραγωγή από τον Λεωνίδα στις γεύσεις. Το πιο value for money μαγαζί στα Κατάπολα.

Βραδάκι ανηφορίζουμε για απογευματινό καφέ στο Γιασεμί,την ώρα που σουρουπώνει και τα χρώματα θυμίζουν πίνακα ζωγραφικής. Στα στενάκια της Χώρας οι μεζέδες προετοιμάζονται, τα όργανα κουρδίζονται και κατά τις 9.00 οι παρέες καταφθάνουν. Ακούς ρεμπέτικα και λαϊκά στα μικρά καφενεία. Σταθήκαμε στο Καθ’ οδόν, για τη κιθάρα και το μπουζούκι που έπαιζε Μάρκο Βαμβακάρη. Γάλλοι, Ιταλοί, Έλληνες σιγοτραγουδούν το νόστιμο τρελό μικρό μου και η ατμόσφαιρα σφύζει από ζωή.

Στο νησί οι παραλίες είναι χωρίς σκιά, καθόλου οργανωμένες (στα υπέρ του νησιού), ιδανικές για τους λάτρεις της κατάβασης αλλά και για εκείνους που αγαπούν τις βουτιές. Παραλία Μούρος και δίπλα τα Μουράκια, επιβλητικοί βράχοι, με μονοπάτι που κατεβαίνει ως την παραλία, χοντρό βότσαλο και υπέροχο μπλέ. Για ήσυχο κολύμπι, προτιμάμε το καΐκι από Άγιο Παύλο για Νικουριά, με στάση στη δεύτερη παραλία. Αντίστοιχη επιλογή η Γραμβούσα, με καΐκι από τη Καλοταρίτισσα για ήσυχο μπάνιο, σε αμμουδερή παραλία. Το αντίτιμο της πρόσβασης με καΐκι στις δύο παραπάνω παραλίες είναι 4 ευρώ.

Γνωστή παραλία και πολυσύχναστη είναι η Αγία Άννα, εδώ γυρίστηκε το Απέρασντο Γαλάζιο. Καλό είναι να την επισκεφτείς νωρίς το πρωί ή αργά το μεσημέρι. Ο χώρος για να απλώσεις πετσέτα είναι ελάχιστος, ενώ τα βράχια της είναι ιδανικά για βουτιές, ίσως οχι για ηλιοθεραπεία. Μετά το μπάνιο, βόλτα μέχρι το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, με την απίστευτη θέα. Ένα οίκημα 9 ορόφων, χτισμένο μέσα στο βράχο, που από τα στενά του παράθύρια στο βάθος βλέπεις Ικαρία, λέει ένας φίλος.

Τα ορεινά χωριά του νησιού είναι εξίσου γραφικά και περιποιημένα. Μια απογευματινή βόλτα στα Θολάρια, με επιλογές όπως το Θαλασσινό όνειρο για μαγειρευτό φαγητό, το Χορευτή για ψημένη ρακί ή το καφενείο Καλή Καρδιά για τσιπουράκι και μεζέδες.

Όπου και να περιπλανηθείς η Αμοργός έχει τον χαρακτήρα του φιλόξενου κυκλαδίτικου νησιού που αγαπάει τους ταξιδιώτες αλλά σέβεται την ομορφιά του τοπίου. Ένα καταφύγιο για τις ζεστές μέρες του Ιούλη, που μας έδωσε ανάσα για να πάμε παρακάτω.

Ψημένη ρακί για όλους,
Jane

Αφήστε μια απάντηση