Μουσείο Μπενάκη (Οδού Πειραιώς)

Διότι ως γνωστόν, και το πνεύμα θέλει τροφή βολτάρουμε στην οδό Πειραιώς και παρακολουθούμε μια ημερίδα για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη (κυρ Νίκος) και δεκαπέντε από την εκμήδια.

Στο Μουσείο Μπενάκη φιλοξενήθηκε (14 Δεκεμβρίου) το έργο του καλλιτέχνη, με συζητήσεις και ομιλίες καθηγητών πανεπιστημίου, ζωγράφους και διανοούμενους της εποχής μας, για έναν άνθρωπο που ασχολήθηκε με τον συναξαριστή Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, έγραψε τα βιβλία Πραγματογνωσία και την Αρχιτεκτονική της σκόρπιας ζωής. (όπως και πολλά ακόμα). Παρακολουθήσαμε επίσης την προβολή της ταινίας «Μητέρα Θεσσαλονίκη» βασισμένη στο ομότιτλο πεζογράφημα του καλλιτέχνη.

Με λίγα λόγια παρακολουθήσαμε μέσα από το έργο του, έναν άνθρωπο του πνεύματος, με έξυπνο χιούμορ (διότι συνήθιζε να ρωτά πώς οι άγγλοι λένε τις ιδέες (ideas) = αηδίες), με μέσο του τον «επικοινωνιακό κόμπο» και το αισθητήριο του πνεύματος. Συχνά τον χαρακτήριζαν ως «ασυνήθιστο άνθρωπο», γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιό, με αγάπη για την πόλη του. Σπούδασε στο Παρίσι και άφησε ως έργο του κείμενα σοφίας και μνήμης. Μια μικρή ιστορία, που βρήκα καταπληκτική την ετοιμολογία του Πεντζίκη (κυρ-Νίκου)…Όταν μια μικρή κοπέλα του έκανε την ερώτηση για ποιό λόγο χρησιμοποιεί τόσα στρώματα στους πίνακες του, αφού δεν φαίνονται, η απάντηση του ήταν άκρως αυθόρμητη » Εσείς βρακί φοράτε;» , κάπως ντροπαλά η κοπέλα απάντησε «Ναι», και ο διάλογος συνεχίζει, «Αφού δε φαίνεται, τότε γιατί φοράτε;»…Για όλα τα πράγματα υπάρχει αιτία.

Επίσης, στο Μουσείο Μπενάκη (κτήριο Πειραιώς) μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση του Παντελή Λαζαρίδη «Parkour. Στάσεις, Παραβάσεις και Ελιγμοί». Αξιοσημείωτο έργο του Plaze d’ Attende στον αίθριο χώρο του μουσείου! Μια μικρή άποψη για το θέμα της τέχνης που έχει σαν χρόνο και τόπο το σημείο μηδέν. (καμιά φορά ίσως να τείνει στο άπειρο).

Πληροφορίες
Πειραιώς 138
Μουσείο Μπενάκη

Τι μου άρεσε:
1) Τα εκθέματα διαφόρων δημιουργών, στο ισόγειο του Μουσείου. Κοσμήματα, μικρά αντικείμενα, φωτιστικά, γούρια και πολύ όμορφες επιλογές για τα χριστουγεννιάτικα δώρα μας, διότι όλα πωλούνται και αγοράζονται.
2) Που αναπτύσσεται η Πειραιώς σε βασικό άξονα δραστηριότητας καλλιτεχνικών πραγμάτων.

Υπάρχουν και ομορφιές στην πρωτεύουσα!!!

(Χαλαρωμένη και με ηρεμία) σας φιλώ,
jane

Αφήστε μια απάντηση