Ψυχολογία Ώρα Μηδέν…

Έχω την αίσθηση οτι γερνάω…Οτι αδειάζω μέρα με τη μέρα και η ενέργεια μου τροφοδοτεί το άσκοπο ψάξιμο της ψυχής μου. Ψυχή, τι λέξη και αυτή;
feuille-morte
Ορισμοί και τύποι που αποκαλύπτουν τη σημασία της. Ορίζεται, ως την άυλη ουσία του ανθρώπου η οποία αποτελεί την έδρα της προσωπικότητάς του, επιζεί μετά τον θάνατο του σώματος, όντας η ίδια αθάνατη, και στη συνέχεια μεταβαίνει είτε σε κάποια άλλη κατάσταση είτε σε κάποιο άλλο σώμα. Ψυχολογία είναι η επιστήμη, που στόχο έχει να ερευνήσει τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου και να κατανοήσει την ανθρώπινη συμπεριφορά μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι και τις γενεσιουργές αιτίες της. Πάνω στην ψυχή έχουν στηριχτεί θρησκευτικές και φιλοσοφικές απόψεις.

Κι αν η ψυχολογία μου είναι συνώνυμη της απογοήτευσης; Αν η ανθρώπινη συμπεριφορά μου είναι απρόσιτη και πέτρινος τοίχος απέναντι σου; Τότε… διαβάζω Φρόιντ (δίνω οστά σε έννοιες όπως το ασυνείδητο), ακούω κλασσική μουσική και ταλαντεύομαι ανάμεσα σε τίτλους παράξενων βιβλίων…”Αλαφροΐσκιωτες”, “η Σαββατογεννημένη”, “Αντίο φιλενάδα” και για επιδόρπιο “Που πάει το πάθος όταν χάνεται;”.

Υπάρχει νόημα σε αυτό τον κύκλο ή είναι θέμα περιέργειας; Ο Αριστοτέλης στη φράση του “όλοι οι άνθρωποι διψούν για γνώση”, κρύβει το μυστικό. Aλλά μην ξεχνάμε πως η περιέργεια σκότωσε τη γάτα, ενώ το “πίστευε και μη ερεύνα” έγινε δόγμα για πόλλους. Μα τι νόημα έχει να ψάχνεις; Πάντα επιστρέφω στο μηδέν και μελαγχολώ. Το μηδέν είναι μια βάση. Ένα σημείο αναφοράς για να φτάσεις στο άπειρο.

Αν βρίσκεσαι στο μηδέν, ρίξε μια ματιά δίπλα σου. Κάπου εκεί είμαι και εγώ. Αν πάλι φτάνεις το άπειρο, μην με περιμένεις…Έχω αρκετό δρόμο…Αν και θα θελα πολύ να είμαι σε απόσταση αναπνοής μαζί σου. Έτσι, για να μην χαθεί το μυστήριο!

Απορώντας μόνη,
Jane

Photo: Τα φθινόπωρα των ποιητών

Αφήστε μια απάντηση