Ζει η ελληνική μουσική;

Τουλάχιστον 3 ώρες από την καθημερινότητα μου, αφιερώνονται στις ερτζιανές συχνότητες, στο ελληνικό ραδιόφωνο. Θα με αποκαλέσεις μαζόχα για τις μουσικές μου επιλογές, ψυχολογικά πιστεύεις πως είμαι ράκος και η απογοήτευση είναι συνώνυμη των στίχων, που πολύ αγαπώ.

Sorry, αλλά τα «νέα» ακούσματα, με λίγες εξαιρέσεις, με αφήνουν αδιάφορη. Η ελληνική μουσική επαναλαμβάνεται, ανακυκλώνεται, μένει στάσιμη και προσμένει από τη στάχτη να βρει θησαυρούς; Ή μήπως τα φρέσκα ακούσματα, οι εναλλακτικές μουσικές, οι νέοι δημιουργoί βρίσκονται μόνο στο myspace και απλά δεν προωθούνται κατάλληλα; Πάντως η playlist έχει κατακλύσει το ραδιόφωνο, τους παραγωγούς, που πλέον είναι άφαντοι. Έχει αντικαταστήσει τους djs, στα in μαγαζιά της παραλιακής και όχι μόνο (ω ναι οι djs δε μιξάρουν μόνο dance κομμάτια και R’n’B).

Τα πολυκαταστήματα παίζουν Λάμψη ή Best. Οι ταξιτζήδες της πόλης ακούν Skai ή Derti. Στα μικρά cafe ο Love Radio έχει τον πρώτο λόγο και σε κάτι απαρχαιωμένα στέκια («μποέμ», «κουλτουριάρηδες», «διανοούμενοι») ακούνε Μελωδία FM, ενώ η κλάψα δίνει και παίρνει.

Με χαρακτηρίζεις υπερβολική; Μάλλον είμαι. Εν έτη 2010 σε γνωστό σταθμό της πόλης ακούω «Να μπορούσα στα σύννεφα να ‘χα εγώ βενζινάδικο». Τραγούδι του 1991, σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, παραδοσιακό, με μεγάλη επιτυχία, όμως η μουσική προχωράει (τουλάχιστον θα έπρεπε να κάνει βήματα προς τα εμπρός). Δεν άλλαξα, η ίδια είμαι. Εκείνη που ακούει έντεχνες μουσικές χρόνια τώρα, που εκτός εγχώριων καλλιτεχνών, μόνο τους Deep Purple κατάφερε να ακούσει, κλεφτά σκαρφαλώνοντας στα βράχια του Λυκαβηττού. Απλά είπαμε να ανενωθούμε λιγάκι. Τι λές;

Ολίγον τι απογοητευμένη,
Jane

5 Comments

  1. ηθοποιος

    Περι μουσικής
    Δεν πειραζει κι εμεις τα παλια ακουμε και μας φτιαχνουν.
    Δεν θα αντικαταστησω π.χ το Θανο Μικρουτσικο με κανεναν νεοτερο χαριν ανανεωσης.Ουτε τον (παλιο καλο) Κραουνακη,ουτε το Χαρη και τον Πανο βεβαιως βεβαιως.Και μην μπερδευτουμε με το ρημα «αντικαταστησω» γιατι ανανεωση δε σημαινει απαραιτητα αντικατασταση.Βρειτε μου καλυτερο Μαλαμα ή Θαναση Παπακωνσταντινου και ανανεωνομαι αμεσως.Οι ιδιοι (Μαλαμας + Θανασης) εμφανιστηκαν πριν καποια χρονια ανανεωνοντας καποιους αλλους και πολυ (μα πολυ) μας αρεσε.Το θεμα ειναι- και φανταζομαι συμφωνεις αγαπητη jane-οτι οι νεοι «ανανεωτές» λιγοστευουν ή ερχονται πια,με πολυ πιο αργους ρυθμους.Απ την αλλη η αλλη εκδοχη λεει οτι οι «ανανεωτές» εμφανιζονται μεν αλλα στα ματια μας (και μονο) ειναι μικροι και λιγοι και δυσκολευομαστε να τους δεχτουμε οσο περνουν τα χρονια (γιατι περνούν-sorry που το μαθαινετε απο μενα αλλα ετσι ειναι).
    Υ.Γ 1 δε διαφωνησα μαζι σου και αυτο αποτελει ειδηση…βελτιωνομαι στα -αντα κατι;
    Υ.Γ 2 Περι μουσικης ο λογος και αυτη την περιοδο στη Ναξο με γνωστους (μας) με κοινη συνισταμένη : Ο Πεχλιβανης του Θαναση σε ποσο ευρυ φασμα μουσικοφιλων μπορει να εχει επιδραση;Εχει αναγκη απο ανανεωση αυτο το τραγουδι;
    Υ.Γ 3 μιλαω με «ονοματα και διευθυνσεις» για να δωσω τροφη για κουβεντα.Ξεφωνιστε με αφοβα,σας καταφερνω ολους…

  2. Η μουσική προσαρμόζεται στις καταστάσεις ή οι καταστάσεις στην μουσική.
    Η μουσική για παράδειγμα στα πολυκαταστήματα οφείλει να είναι pop για να δημιουργεί ευχάριστη ατμόσφαιρα και να προωθεί τις πωλήσεις.
    Στα καφέ-μπαρ τα μπιτάκια κτλ αυξάνουν την κατανάλωση αλκοόλ.
    Για τα ταξί τώρα ασχολίαστο 😛 Έκαστος στο είδος του.
    Γι αυτό και μεις στηρίζουμε σταθμούς που έχουν παραγωγούς, ακόμη και όταν διώχνουν παραδοσιακές αξίες (βλέπε Ιωάννου).
    Άσε που άμα γίνει μαζικό μπορεί και να χαλάσει.

  3. Κάνε μια έρευνα εδώ (http://www.stokokkino.gr/). Περα απο τις πολιτικες εκπομπες και κατευθυνσεις οι μουσικοι παραγωγοι ειναι παλιες καραβανες με γνωσεις και μισος στα playlist.

  4. if_then_else

    best radio 04.00am -06.00am το χειμώνα. μόνο αυτό.

  5. kate

    http://www.radioart.gr, απόλυτο.
    Πού χάθηκες;

Αφήστε μια απάντηση