Τα καλά των Εξαρχείων

Το Κέντρο της Αθήνας, ειδικά τα Εξάρχεια, είναι από τις πιο ζωντανές περιοχές, παρ’ όλα τα προβλήματα. Θεωρείται μποέμ περιοχή, ιδανική για φοιτητικές εξόδους, με τις παλαιότερες ταβέρνες και τα πιο «καλλιτεχνικά» καφέ.

Πάνω στη Πλατεία βρίσκεται το φημισμένο Floral (Θεμιστοκλέους 80, 210 3800070). Όπως αναφέρεται στο site του μαγαζιού, «Το Floral σημάδεψε αρκετές γενιές. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν να πουν τουλάχιστον μία ιστορία που να διαδραματίστηκε εκεί.» Στεγάζεται στο ισόγειο της γνωστής «μπλε πολυκατοικίας». Το αγαπάνε οι φίλοι του βιβλίου, για τις παρουσιάσεις βιβλίων, με κύκλους ανάγνωσης, για τα μουσικά live και ειδικά dj sets, τις προβολές ταινιών, τις συναυλίες με ξένα συγκροτήματα και καλλιτέχνες, με συγγραφικές βραδιές, διαγωνισμούς ποίησης, εικαστικές εκθέσεις, πάρτι, συνεντεύξεις τύπου. Κυριακάτικο καφεδάκι με φίλους ή με μόνη παρέα ένα βιβλίο.

Ώρα φαγητού στου Μπαρμπαγιάννη (Εμμανουήλ Μπενάκη 94, 210-3824138). Στο παραδοσιακό μαγειρείο, για σπιτικά γιουβαρελάκια, απλά μαγειρευτά που μυρίζουν χέρι νοικοκυράς, σε χαμηλές τιμές. Προτεινόμενο σε φοιτητές που στερούνται το σπιτικό φαγητό, ενώ δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια για τα in gourmet εστιατόρια. Η διακόσμηση του θυμίζει κάποια Ελλάδα του Χατζηχρήστου και του Φωτόπουλου. Τα έτη του καταστήματος είναι μόνο 92 (ούτε 100). Η κουζίνα του δεν περιλαμβάνει πειραματισμούς, αποτελείται από χοιρινό λεμονάτο, φασόλια, λαδερά φαγητά, χόρτα ή απλή χωριάτικη και λίγο χύμα κρασί. Αρκούν για να ταξιδέψουμε τον ουρανίσκο στη γευστική ελληνική παράδοση.

Βόλτα για ταβλάκι και διπλό ελληνικό, στην Όστρια (Θεμιστοκλέους 65). Με σέρβις και τιμές, σε νορμάλ επίπεδα. Συμπαθητικός χώρος (περισσότερο εσωτερικά και λιγότερο εξωτερικά) που αν και βρίσκεται στα Εξάρχεια μαζεύει κάθε είδους κόσμο. Θεωρείται από τα πιο παλιά καφέ της περιοχής, όμως είναι αρκετά mainstream για τα δεδομένα των Εξαρχείων.

Βράδιασε, ώρα για μπύρα. Στο bar Πειρατής (Μεσολογγίου 4, στο πεζόδρομο) για βαρελίσια μπύρα, με τύπους που έχουν το δικό τους ντύσιμο και τρόπο διασκέδασης. Αυτόν που πολλοί ονομάζουμε φρικιό, γκοτθά, αναρχικό, συχνάζει εδώ. Pure συναίσθημα μεταξύ παιδιών, νεολαία αντισυμβατική που συχνάζει στο πιο γνωστό πεζόδρομο της περιοχής, αυτόν της Μεσολογγίου.

Η γειτονιά που ζει,
Jane

Αφήστε μια απάντηση