Το συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη

Κάποιες ιστορίες, σαν εκείνες που ακούγαμε από τους παππούδες μας, γίνονται κείμενο. Στη συνέχεια παράσταση. Ένας μονόλογος, με 8 προσπάθειες για το μεγάλο όνειρο. Ελπίδες ενός Έλληνα, οχι σύγχρονου – εκείνοι πλέον δεν έχουν πολλές- για τη Γη της επαγγελίας, την Αμερική. Μια ιστορία που εξελίσσεται το 1903, περιλαμβάνει πολλά ονόματα, μέρη, τοπωνύμια, που στην αρχή σε κάνουν να τα χάνεις. Τα γεγονότα τρέχουν συνεχώς και ο θεατής δεν κουράζεται.

Ο Ανδρέας Κορδοπάτης, είναι ένα πραγματικό πρόσωπο από τη Δάρα Μαντίνειας. Το 1903 παίρνει την απόφαση να πάει στην Αμερική να δουλέψει όπως έκαναν τα αδέρφια του. Στο βιβλίο του Βαλτινού εξιστορούνται σε πρώτο πρόσωπο οι προσπάθειες του Κορδοπάτη. Μια ασθένεια των βλεφάρων δεν του επιτρέπει να ζήσει τ ‘ όνειρό του. Η έβδομη απόπειρα, του δίνει τη δυνατότητα να ξεφύγει από τους φρουρούς που θα φρόντιζαν τον επαναπατρισμό του στην Ελλάδα και ύστερα αρχίζει ένας νέος αγώνας, για να μην τον ανακαλύψουν ως λαθρομετανάστης. Τον ήρωα διακρίνει το πείσμα και η μπέσα.

Τον πρωταγωνιστή υποδύεται, ο Αντώνης Αντωνίου. Εξαιρετική φωνή, άρθρωση και χροιά. Ένας μονόλογος χωρίς φτιασίδια, με γλώσσα λιτή, μεστή και τη σφραγίδα του Θανάση Βαλτινού. Όλη η παράσταση είναι βασισμένη στη νουβέλα του σύγχρονου πεζογράφου και διαρκεί 90 λεπτά. Είσοδος 15 € & 10 € μειωμένο, Παραστάσεις : Τετάρτη 19.15, Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο 21.15 & Κυριακή στις 20.15

Πληροφορίες
Θεατρική Σκηνή
Νάξου 84, Κυψέλη
Πλ. Κολιάτσου
Τηλ.: 2102236890

Τι μου άρεσε:
1) Η φωνή του Αντώνη Αντωνίου.
2) Όταν οι ιστορίες των ανθρώπων διασταυρώνονται.
3) Απλό σκηνικό, αλλά εντός κλίματος.
4) Στο τέλος, ο ηθοποιός συζητάει τη παράσταση με το κοινό.

Τι δε μου άρεσε :
1) Πολύ κρύο εντός θεάτρου.

Όταν η Αμερική ήταν όνειρο ζωής,
Jane

Αφήστε μια απάντηση