Ιωάννινα : η Φοιτητούπολη της Ηπείρου

Από τις μεγαλύτερες πόλεις στην Ελλάδα, με ωραία φύση, πολλούς φοιτητές, γραφικό κάστρο και μια ιστορία στα σιροπιαστά, που τη λατρεύουμε. Τα γνωστά Ιωάννινα, κατα κύριο λόγο, την άνοιξη δέχονται πλήθος σχολείων (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) για τους παρακάτω λόγους.

Σπήλαιο Περάματος

Φανταστείτε ένα ασβεστολιθικό υπόγειο 14.800 τ.µ. (1.100 το επισκέψιµο τµήµα του) µε 19 είδη σταλακτιτών, σταλαγµιτών και «κουρτινών» και άλλα σπηλαιολογικά ευρήµατα, που όλα µαζί µοιάζουν µε ένα υπαίθριο µουσείο γλυπτικής. Περίπου 1.500.000 χρόνια πέρασαν µέχρι να φτάσει στη σηµερινή του γεωλογική µορφή και µάλιστα ανακαλύφθηκε κατά τύχη το 1940.

Χωριό Λιγκιάδες

Ψάχνετε εκείνο το σηµείο που θα σας αποκαλύψει την ωραιότερη θέα σε ολόκληρη τη λίµνη και το νησάκι της Παµβώτιδας; Ανηφορίστε προς το χωριουδάκι Λιγκιάδες (13 χλµ. από τα Ιωάννινα), στη δυτική πλαγιά του όρους Μιτσικέλι. Στάση στη Σβούρα, ένα παραδοσιακό καφενείο, με μπαλκόνι που κοιτά λίμνη. Πάρτε βαθιά ανάσα και απλώς αφεθείτε στη µαγευτική εικόνα που έχετε στα πόδια σας, μόνο τότε θα καταλάβετε γιατί οι κάτοικοι το αποκαλούν «µπαλκόνι του λεκανοπεδίου».

Κάστρο Ιωαννίνων

Το κάστρο των Ιωαννίνων αποτελεί σημείο αναφοράς της πόλης. Η σημερινή του μορφή οφείλεται στον Αλή Πασά ο οποίος ξαναχτίζει το κάστρο το 1815 σχεδόν εκ θεμελίων. Μέσα στο Κάστρο διαμορφώνονται δύο ακροπόλεις. Στη βορειοανατολική ακρόπολη, ήταν κτισμένα τα ανάκτορα των βυζαντινών ηγεμόνων της πόλης. Σήμερα στην κορυφή της δεσπόζει το τζαμί του Ασλάν πασά ενώ η δεύτερη ακρόπολη νοτιοανατολικά, είναι γνωστή ως Ιτς-Καλέ, δηλ. εσωτερικό φρούριο, με ένα υπέροχο καφέ για να χαλαρώσεις τα κυριακάτικα μεσημέρια. Στο κέντρο της υπάρχει το Βυζαντινό Μουσείο και κοντά σε αυτό το Φετιχιέ τζαμί και ο τάφος του Αλή πασά. Μέσα στο Κάστρο και ανάμεσα στα σπίτια του οικισμού σώζεται το Σουφαρί Σαράι, (σχολή ιππικού του Αλή πασά), η Τουρκική βιβλιοθήκη, η Εβραϊκή συναγωγή , τα ερείπια του βυζαντινού Λουτρού, το σπίτι του Πασά Καλού (στα τείχη του Κάστρου).

Μουσείο κέρινων Ομοιωμάτων (Παύλου Βρέλλη)

Το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, επίσης γνωστό και ως Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, βρίσκεται στην περιοχή των Ιωαννίνων, στην Ήπειρο. Θεμελιώθηκε με πρωτοβουλία του Παύλου Βρέλλη τον Φεβρουάριο του 1983 και άνοιξε τις πόρτες του το 1995 και είναι το πλέον γνωστό μουσείο αυτού του είδους στην Ελλάδα. Είναι έργο ενός και μόνο ανθρώπου-του Παύλου Βρέλλη, όπου για 13 χρόνια εργάστηκε ακατάπαυστα, μόνο γι’ αυτό το έργο. Σκοπός του καλλιτέχνη, ήταν να αναπαραστήσει Ιστορικά γεγονότα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σε φυσικό μέγεθος μέσα στο μουσείο. Έτσι θα μπορούσε να παρουσιάσει τους ήρωες και τον ρόλο που διαδραμάτισαν, στους αντίστοιχους χώρους. Με πολλή προσωπική εργασία, υπομονή και μεράκι, έφτιαξε χώρους και ανθρώπους, για να βοηθήσει τον θεατή να βιώσει γεγονότα που πέρασαν. Αξίζει τον κόπο και το χρόνο για να νιώσεις την ανατριχίλα, των τότε ιστορικών γεγονότων.

Για φαγητό – ποτό – γλυκό

Για παγωτό και σιροπιαστά γλύκα, στο Νούσια. Γιατί πέρα από τον γνωστό ηθοποιό, η ευρύτερη οικογένεια διαθέτει παράδοση χρόνων στο γλυκό. Αν επιμένεις για μαγειρευτά ή πιάτα της ώρας, στο Balsamico, απέναντι από την πύλη του κάστρου (Πλατεία Νεομάρτυρος Γεωργίου 17, τηλ.2651037722). Αν πάλι αγαπάς το bbq μπορείς να επισκεφτείς το Ανθραξ Grill, με ωραίο concept και ταχύτατο service. Για καφέ ή brunch «Say Yes». Πρόκειται για ένα lounge καφέ, που στεγάζεται σε μια μονοκατοικία, με όροφη διακόσμηση, άνετη αυλή και ιδιαίτερο στυλ. (Μιχαήλ Αγγελου 49, τηλ 2651033374).

Με δυο παπούτσια πάνινα,
Jane

Αφήστε μια απάντηση