Η Λέσβος ναυαγεί στα Εξάρχεια

Παρασκευή βράδυ στην πρωτεύουσα, συγκεκριμένα στα Εξάρχεια. Σε μια πόλη όπου ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο, οι κάτοικοί της έχουν αφήσει τη μονοτονία των πολυκατοικιών και το γκρίζο του τσιμέντου. Ανάσες σε νησιά και παραλίες. Έτσι ανασαίνουμε, ταξιδεύοντας νοερά στη Λέσβο.

Ούζο και καλή παρέα είναι η συνταγή. Ένας πυροσβέστης, μια φυσικοθεραπεύτρια, παλιοί συμφοιτητές, καλλιτέχνες, φίρμες του internet και ένα “καρκινάκι” ερωτευμένο μοιράζονται τα νέα τους, ξεχνούν προβλήματα και χειμώνες, παρέα με ούζο Βαρβαγιάννη.

Το βράδυ αυτό είναι από τις στιγμές που νιώθεις τυχερός. Γέρνεις στον ώμο του διπλανού σου, που ξέρεις ότι αγαπάει τα ελλατώματά σου και εσύ λατρεύεις την γκρίνια του. Δανεικά τσιγάρα για τον απέναντι, που ξέρει να παρατηρεί και σχολιάζει μόνο με τα μάτια. Μεγάλο χάρισμα αυτό! Για εκείνη που αγαπάει τις ροματζάδες και λάμπει όταν σε βλέπει να γελάς. Για τους φίλους που στο χτύπο των ποτηριών τους κρύβουν διαμάντια και γοητεία από το παρελθόν που ζήσαμε μαζί. Δυο ζευγάρια μάτια ερωτευμένα που δεν ντρέπονται να το πουν. Χέρια που ενώνονται, αγγίζουν έναν γυμνό λαιμό με τόση χάρη. Το συναίσθημα να ξεχειλίζει λίγες μέρες πριν την πανσέληνο και εμείς τόσο χαρούμενοι στη μέθη μας. Όλα τα προβλήματα μοιάζουν κουκίδες, όταν τα βλέπεις μέσα από τη ζάλη του αλκοόλ. Ένας ηθοποιός με ευφράδεια λόγου και απολαυστικές διηγήσεις.

Όλα ομορφαίνουν όταν οι άνθρωποι συναντιούνται και η μοναξιά σε μια γωνίτσα, παύει να μας ενοχλεί. Συνέχεια στο Λυκαβηττό για να δεις τις “κουκίδες” σου αφ’ υψηλού. Παθιάζομαι με τον Αύγουστο στην Αθήνα. Βρίσκομαι σε διακοπές μέσα στην ρουτίνα της πόλης και χαίρομαι τις πολυσύχναστες λεωφόρους του χειμώνα, όταν το καλοκαίρι μετατρέπονται σε μικρά μονοπάτια .

Σ’ αγαπώ…
Γι αυτό το άγνωστο γνωστό που μας υψώνει
για της αγάπης τον ιστό που μας ενώνει
για ότι ως τώρα έχουμε ζήσει κι ότι ζούμε
για ότι αστείο και σοβαρό μένει να πούμε
(Κύκλος – 1993)

Πληροφορίες
Ουζερί “η Λέσβος”
Εμ. Μπενάκη & Σόλωνος
Εξάρχεια

Τι μου άρεσε:
1) Ο πιο φρέσκος γαύρος της πόλης βρίσκεται σε αυτό το μικρό μαγαζί.
2) Κυνικός ιδιοκτήτης, με άψογο χιούμορ.
3) Όταν η παρέα από δύο άτομα, αυξάνεται στα δέκα.

Αύγουστος αγαπημένος μήνας,
Jane

Αφήστε μια απάντηση