Νάξος : για τον φουκαριάρη τον ξάδερφο

Τριημεράκι στη Νάξο για βαθιές ανάσες και σύντομα μακροβούτια. Το νησί της πατάτας (διότι η παραγωγή πατάτας είναι κατά κόρον ναξιώτικη & άκρως γευστική), επισκέφτηκαν οι βόλτες, για ηρεμία, χαλάρωση και συναντήσεις με αγαπημένα πρόσωπα (βλέπε: ξάδερφο βόλτας).

Highspeed από Πειραιά, σε 4 ωρίτσες απολαμβάνεις καφέ στο Εν πλω (Χώρα Νάξου). Παρέα με τον πόνο του διπλανού, που κάτω από έναν νάρθηκα κρύβει το τραυματισμένο του γόνατο, λόγω «πιρουέτας» στην άμμο. Σύντομο πρωινό με τυροκούλουρο, από το Bakery και βούρ για μπάνιο, στις Πλάκες. Που αλλού στο Cedar.

Ρακέτες, κανό και διάβασμα μέχρι να κρυφτεί ο ήλιος. Μπύρες, κρύα snacks, ύστερα έρχεται το βραδινό. Πρώτη επίσκεψη στην Αξιώτισσα, επιτέλους βρήκαμε τραπέζι. Θεωρείται από τα καλύτερα της Νάξου. Οι βόλτες δεν εντυπωσιάστηκαν. Δυστυχώς δεν γευτήκαμε το Απεραθίτικο Ροστό, το πετύχαμε στο τέλος. Επιλέξαμε κεφτέδες κοκκινιστούς, με ούζο και κύμινο. Προτιμήσαμε τοπικό τυρί, το λεγόμενο αρσενικό. Οι μερίδες είναι γενναίες, αλλά η ποιότητα (μάλλον λόγω σεζόν) πεσμένη. Αν αντέχετε τη ρακί, δοκιμάστε το καθαρό οινόπνευμα που προσφέρεται. Είναι σπιτική οπότε δυνατή. Για τους λάτρεις του οίνου, επιλέξτε κρασί ροζέ, παραγωγής του νησιού, αρκετά γευστικό.

Επόμενος προορισμός είναι το λιμάνι της χώρας, για ιταλικές γεύσεις στο il Girasole ή κάπως έτσι (σημαίνει ηλιοτρόπιο). Παπαρδέλες με σαφράν, σαλάτα με ρόκα, μαρούλι, καρύδια και σώς μελιού, για τους ανέραστους χορτοφάγους. Οι τιμές αρκετά προσιτές, το service αργό αλλά ευγενικό. Με λίγα λόγια καλοφάγαμε.

Πριν μπούμε στο πλοίο για την επιστροφή, ένα γρήγορο καφεδάκι με συνοδεία tost στο Λιμάνι, στο Bikini Cafe. Εδώ τα κουβαρντιλίκια που ξέραμε δεν πιάνουν, αυτά στην πρωτεύουσα. Πληρώνει ο ηθοποιός με το νέο του δίκυκλο (Yamaha), που μου ανακατεύει τα μαλλιά και πολύ μου αρέσει.

Τι μου άρεσε:

1) Τα πολιτιστικά δρώμενα στο χωριό Δανακός (Στα 7 χλμ. ανατολικά από το Φιλότι). Γνωρίσαμε τη Χάιδω, ένα άτομο που με όρεξη και μεράκι βοηθάει στη διοργάνωση εκδηλώσεων & κυρίως συναυλιών, για τέταρτη συνεχή χρονιά. Φέτος τις συναυλίες (21 Ιουλίου) ξεκίνησε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ακολούθησε ο Γιάννης Χαρούλης ενώ από Σεπτέμβρη θα βρίσκονται και οι Χαίνιδες.
2) Βόλτες με μηχανή, χωρίς κράνος, όταν ο ήλιος δύει.
3) Κρύα μπύρα στο Cedar και γέλια πάνω σε κανό.

Τι δεν μου άρεσε:

1) Η κατεψυγμένη μπριζόλα στην Αξιώτισσα.
2) Τρείς μέρες μόνο…αρκούν;

Αλλάξαμε αέρα,
Jane

12 Comments

  1. Pingback: Tweets that mention Νάξος : για τον φουκαριάρη τον ξάδερφο | Βόλτες στην πρωτεύουσα -- Topsy.com

  2. ηθοποιος

    honda ειναι το μηχανακι μου ρε.
    καλα ολα οσα εγραψες,ευχαριστω πολυ
    με πετυχες μεσα στις θυελλες μου φανταζομαι το διαπιστωσες…

  3. Ωραία η Νάξος, διαφορετική και αξίζει!
    Ειδικά τα βουνά της.

  4. cane

    Είμαι κάτοικος της Νάξου και χαίρομαι για το δημοσίευμά σας. Όμως διακρίνω μια εμπάθεια απέναντι στην «Αξιώτισσα» ταβέρνα η οποία διακρίνεται για την ποιότητά της ασχέτως εποχής, που μου φαίνεται ακατανόητη.
    Για την ακρίβεια προχτές πήγα εκεί κι έφαγα μάλιστα μοσχαρίσια που επειδή παίρνω κορτιζόνη την ζήτησα ανάλατη. Η μπριζόλα ήταν πολύ καλή και σωστά ψημένη. Βέβαια, είναι αλήθεια, τα ντόπια μοσχάρια είναι πιο σκληρά από τα γαλλικά που συνήθως τρώτε στην Αθήνα και αυτό ξενίζει πολλούς, αλλά για να μιλήσει κανείς για κατεψυγμένο χωρίς να έχει την πληροφορία δείχνει κακεντρέχεια. Η κριτική είναι καλή όταν βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και όχι σε εικασίες που μπορεί να είναι και κάπως κακοπροαίρετες ή εξυπνακίστικες.

  5. @cane

    Αγαπητέ μου αναγνώστη,

    συμφωνώ οτι έχω ακούσει εδώ και χρόνια, από φίλους & γνωστούς τα καλύτερα για το μαγαζί. Περίμενα να μείνω έκπληκτη από το φαγητό και το σερβίρισμα του καταστήματος. Πιθανόν να μην πέτυχα την κατάλληλη μέρα, ώρα και διάθεση. Δεν είναι θέμα εμπάθειας, αλλά μάλλον λάθος timing.

    Όσο για το «τι τρώμε, εδώ στην Αθήνα» έλα να σε ξεναγήσω στον τόπο μου (που δεν είναι η Αθήνα), όπου ξέρουμε κι εμείς από καλό κρέας (δεν έχουν μόνο οι Φιλωτίτες κρεατοφαγικές γνώσεις- χιουμοράκι για τον φίλο μου τον «Φαφούτη»). Να δοκιμάσεις «χοντρό» κρέας, κοινώς προβατίνα. Πιστεύω να σου αρέσει, ειδάλλως θα δεχτώ την αρνητική κριτική σου, που σίγουρα δεν θα βασίζεται σε κακεντρέχεια, εμπάθεια κ.ο.κ Άμα λάχει σε μαθαίνω να φτιάχνεις κοκορέτσι (αν και πιστεύω οτι είσαι γνώστης και μάστορας της ψησταριάς, σωστά; )

    Χωρίς εξυπνάδες & σάλτσες,
    Jane

  6. @kitsosmitsos

    Η Νάξος είναι νησί για όλα τα γούστα.

    @ηθοποιός

    Μη βαράς, honda, πάω πάσσο.

  7. ηθοποιος

    @cane

    δεν εχω λογο να υπερασπιστω τη συντακτρια jane, ΟΜΩΣ:
    Λετε οτι η εν λογω ταβερνα διακρινεται για την ποιοτητα της.που ακριβως εχει διακριθει;Και αν μου απαντησετε στη συνειδηση του κοσμου και των πελατων της δε θα διαφωνησω αλλα ισως ο κοσμος που επισκεπτεται το μαγαζι να μην εχει και τοσο ορθη κριση οσο ενας ειδικος στις κουζινες και κυριως στο κρεας (δεν ειναι η jane αυτη αλλα ο τριτος που καθοταν στο τραπεζι μας εκεινο το βραδι).Ο οποιος τεκμηριωσε τη γνωμη του αφου επεσε στην αντιληψη του ενα «πραγματικο γεγονος»(κατεψυγμενη μπριζολα) που δεν τιμουσε το μαγαζι χωρις να κανει «εικασιες».Δυστυχως δεν χρειαστηκε να εχουμε «καποια πληροφορια» για να μιλησουμε για κατεψυγμενο κρεας.Αντιθετως η πληροφορια που ειχαμε (στον καταλογο του μαγαζιου !) δεν εγραφε τιποτε για κατεψυμενο κρεας ως οφειλε.Οπως επισης δεν ισχυει και το «μπροστινη»που αναγραφεται στον καταλογο του μαγαζιου και μαλιστα ουτε ο ιδιος ο σερβιτορος ηταν σε θεση να δωσει σαφη απαντηση…
    Αν θελουμε λοιπον να διατηρησουμε μια καλη φημη που ακουστηκε και συνεχιζει να ακουγεται για μας ,καλο θα ηταν να την επιβεβαιωνουμε συνεχως.Ομως την (οποια) καλη φημη του μαγαζιου τη συντηρουν εκεινοι που κατηγορειτε οτι δεν ξερουν τι τρωνε (Αθηναιοι) και που αποτελουν την κυρια μαζα πελατων του μαγαζιου.Και μην το αρνηθειτε διοτι αν το μαγαζι ηταν «ασχετως εποχης» θα παρεμενε ανοιχτο και ολο το χειμωνα οπως αρκετα αλλα εστιατορια σε ολο το νησι.
    Εν ολιγοις,το μαγαζι (σας ;)δεν ειναι υπερανω κριτικης.Και η κριτικη δεν ειναι παντα καλη.Στην προκειμενη περιπτωση χωρις κακη προαιρεση (το ομολογω,εγω το προτεινα ως καλο στην παρεα μου).Αν δεν σας αρεσει η κακη κριτικη φροντιστε να βελτιωθειτε ωστε να εισπραξετε και καλες κριτικες απο ανθρωπους που γνωριζουν το αντικειμενο και οχι μονο φημες απο εφημερους και εποχιακους επισκεπτες-ασχετους επι το πλειστον…

  8. @cane

    Έλα τώρα πες αλήθεια. Στο σόι είναι η «Αξιώτισσα» ε;

    Άντε μην φωνάξω τον Μποτρίνι 😉

  9. Από Αξιώτισσα

    Δεν καταλαβαίνουμε πώς το «πραγματικό γεγονός» ότι η μπριζόλα ήταν κατεψυγμένη προκύπτει από το ότι ο κατάλογος δεν αναφέρει κατεψυγμένο κρέας! Τι σόι λογικές ακροβασίες είναι αυτές ηθοποιέ; Επειδή λες ανακρίβειες, να σε πληροφορήσουμε ότι ο κατάλογος δεν έχει την ένδειξη «κατεψυγμένο» γιατί απλούστατα δεν χρησιμοποιούμε κατεψυγμένα προϊόντα.
    Η κριτική είναι καλοδεχούμενη και ο καθένας έχει το αυτονόητο δικαίωμα να κριτικάρει το φαγητό, το σέρβις ή ό, τι άλλο θέλει. Αλλά εξίσου αυτονόητο δικαίωμα είναι και ο αντίλογος, ειδικά όταν αναφέρεται σε ψευδή γεγονότα (κατεψυγμένη μπριζόλα).
    Η ταβέρνα είναι δημόσιος χώρος στον οποίο εμείς κρινόμαστε καθημερινά, όπως κι εσύ όταν παίζεις στο θέατρο εάν είσαι πράγματι ηθοποιός. Και μην ανησυχείς, έχουμε πάρει πολύ καλές κριτικές από ανθρώπους που όχι απλά γνωρίζουν το αντικείμενο αλλά και είναι και καταξιωμένοι στον χώρο. Αυτό βέβαια δεν υποτιμά σε καμιά περίπτωση όλους τους ανθρώπους που έρχονται εκεί για να φάνε αξιοπρεπές φαγητό και να αισθανθούν ότι τους σέβονται. Και κυρίως χάρη σ’ αυτούς η ταβέρνα έχει αυτό τον χαρακτήρα. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι έχουμε καθημερινούς πελάτες, ντόπιους και μη, επί χρόνια, και αυτή η σχέση μόνο εφήμερη δεν είναι.
    Και αν ξανάρθεις στη Νάξο, έλα να συστηθούμε, να τα πούμε από κοντά και να σε ξεναγήσουμε και στην κουζίνα και στα ψυγεία μας.
    Φιλικά
    Σοφία και Γιάννης

  10. Great post. I was checking continuously this blog and I’m inspired! Extremely useful info particularly the remaining section 🙂 I care for such information much. I used to be seeking this particular info for a long time. Thank you and good luck.

  11. Vasilis

    Θα πάω αυτές τις ημέρες κ θα σας πω δικές μου εντυπώσεις!
    15 χρόνια σερβιτόρος σε ταβέρνα Στα καλυβια Αττικής ! Νομίζω ακομα μια κριτική
    εχει να δώσει πολλά… Υπομονή λοιπόν.. 😉

  12. exNax

    Εντυπωσεις απο Vasilis ???
    Απόδειξη πήρατε; (δύσκολο)…

Αφήστε μια απάντηση