To κουρδιστό πορτοκάλι


Με βάση το ομώνυμο μυθιστόρημα του Άντονι Μπέρτζες το 1971 ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ σκηνοθετεί και η ταινία, αρκετά μπροστά από την εποχή της, λογοκρίνεται, απαγορεύεται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ο ίδιος ο Κιούμπρικ ενοχλημένος από την απαγόρευση, ζήτησε η ταινία του να μην προβληθεί στην Αγγλία παρά μόνο μετά το θάνατό του.

Με αφορμή τα παραπάνω, μια θεατρική ομάδα ανεβάζει στο Θέατρο επί της οδού Ηπείρου, το Κουρδιστό Πορτοκάλι, με ζωντανή μουσική από μέλη των Υπόγειων Ρευμάτων και η αίθουσα γεμίζει. Μια θεματολογία πλήρως επίκαιρη και διαχρονική. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως διδακτορικό της βίας το σουρεαλιστικό έργο του Κιούμπρικ, με ερωτήματα όπως κατά πόσο αξίζει η ελευθερία της έκφρασης, ακόμα και αν αυτή επιδρά στην έννομη τάξη ή τελικά η ανθρωπότητα, πρέπει να οδηγηθεί στην ανάγκη εξάλειψης της βίας έστω και αν αυτή επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στον άνθρωπο. Κατά πόσο τα σωφρονιστικά ιδρύματα παράγουν «ανθρώπινο» έργο. Ένα παβλοφικό πείραμα με πειραματόζωο τον άνθρωπο, μεγάλη ευθύνη στο πολιτικό και κοινωνικό σύστημα που έχει τη δύναμη/θέληση να μεταμορφώσει την «στραβή» ανθρώπινη φύση (πάθος, λάθος, εκρήξεις, εγωισμό, αλαζονεία) σε πιόνι, με βίαιες ή μη βίαιες συμπεριφορές.

Εξαιρετική κίνηση και ερμηνεία από τον πρωταγωνιστή (στο ρόλο του Άλεξ ο Νικόλας Μαραγκόπουλος), ο συγχρονισμένος ήχος σε κιθάρα και σώμα, άριστο δέσιμο μουσικών και ηθοποιών. Καταπληκτική χροιά σε φωνή με αυστηρό ύφος, από τον ηθοποιό Νίκο Αναστασόπουλο που υποδείεται τον επιστάτη φυλακών με την πιο αληθινή ατάκα του έργου «Δεν τον κάνατε άνθρωπο, του στερήσατε το δικαίωμα της επιλογής και την ελευθερία του. Είναι ένας δυστυχισμένος.»

Μια ενδιαφέρουσα δουλειά από την ομάδα mikriskini, σε σκηνοθεσία και κοστούμια Hλ. Λόης, στις live μουσικές ο Κ. Κοντοβάς & Γρ. Κλιούμης (από τα Υπόγεια Ρεύματα) και ο Αλέξανδρος Σακελλαρίου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Αναστασόπουλος, Άννα Βασιλείου, Γεωργία Γεωργαντοπούλου, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Νίκος Παντελίδης, Αργύρης Σαζακλής

Πληροφορίες
Θέατρο Άρτι
Ηπείρου 41 (στο ύψος της Αχαρνών)
Τηλ: 2108834002, 6976819203
Παραστάσεις: Βράδυ: Δευτ & Τρ. 9.30 μ.μ.
Εισιτήριο: γενική είσοδος 15€, φοιτητικό – κάτοχοι κάρτας ΟΑΕΔ: 12€
(με ποτό, κρασί Caramelo)
Διάρκεια: 90′

Καλή Χρονιά με ελευθερία,
Jane

Αφήστε μια απάντηση