Στάθης Δρογώσης : Μια όμορφη Ζωή

Συστηθήκαμε στο radiobubble, ένα web radio που εδρεύει στα Εξάρχεια. Άνθρωπος με τοποθετημένο λόγο, σκεπτόμενος, πολιτικοποιημένος, με απορίες μικρού παιδιού, έντονο ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει εντός και εκτός συνόρων, μουσικός με αυτογνωσία, σουλατσαδόρος του Internet. Μια κουβέντα με τον Στάθη Δρογώση που πλέον τον καλωσορίζω στην οικογένεια των bloggers και του ευχόμαστε ότι καλύτερο.


Photos by katrinpi

Βόλτες: Ξεκίνησες μια προσπάθεια μέσω της Antelma με δυνατότητα να διανέμεται δωρεάν ο νέος σου δίσκος «Όμορφη Ζωή». Πρωτοπορία για τα ελληνικά μουσικά δεδομένα. Θέλεις να μας μιλήσεις για αυτή σου την επιλογή;

Στάθης Δρογώσης : Δεν ξύπνησα ένα πρωί και θέλησα να φτιάξω εταιρεία. Είχα καλή συνεργασία με τις δισκογραφικές που με είχαν αναλάβει. Απλά σε κάθε δίσκο, έπρεπε να τους πείσω για τα τραγούδια και να διαπραγματευτώ για τα χρήματα της παραγωγής, κι αυτό ήταν ψυχοφθόρο. Η κρίση στη δισκογραφία είχε έρθει πολλά χρόνια πριν. Οι εταιρείες απαξίωσαν οι ίδιες το προϊόν τους. Και ζητούσαν τα ρέστα από τον κόσμο που έβλεπε τις τιμές υψηλές και τα τραγούδια όλο και πιο χαμένα στον κόσμο του lifestyle. Προτείνω ένα μοντέλο εθελοντικής προσφοράς. Ο κόσμος βάζει όσα χρήματα θέλει και μπορεί ακόμα και δωρεάν να ακούσει τον δίσκο μου. Αυτό είναι το μέλλον και σύντομα θα ακούσετε κι άλλες παραγωγές διαφορετικών καλλιτεχνών από την εταιρεία μας.

Βόλτες: Παρά το μεγάλο «σουξέ» Μη το πεις πουθενά, για μερικούς κατηγοριοποιείσαι στους εμπορικός, ενώ για τις εταιρίες ποιοτικός (ή έστω έντεχνος). Μουσικός Μετανάστης χωρίς πατρίδα; Πόσο σου στοιχίζει η ταμπέλα που σου δίνουν κάθε φορά;

Στάθης Δρογώσης : Με ενοχλούν οι ταμπέλες. Συνεχώς αλλάζω τον τρόπο που γράφω. Αλλάζω τις ενορχηστρώσεις και τη θεματολογία των τραγουδιών. Για κάποιους είμαι ένας τύπος με όμορφη φωνή και τίποτα παραπέρα. Θέλω να τους πείσω να ακούσουν τα τραγούδια μου. Σε κάθε δίσκο μου, υπήρχαν τραγούδια που έκαναν μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία. Υπήρχαν όμως και τραγούδια που τα ξέρουν μόνο οι πιο κοντινοί οπαδοί. Δε θέλω να με λένε έντεχνο ή ποιοτικό. Εγώ μεγάλωσα με τρύπες και σπαθιά, τα τραγούδια μου είναι ηλεκτρικά. Θα τους πείσω που θα πάει!

Βόλτες: Ας αναφερθούμε στον ήχο που παρουσιάζεις στο κοινό σου. Βρετανικός, με μπαλάντες ειλικρίνειας και ελπίδες για μια «Όμορφη Ζωή». Δείχνεις την αισιόδοξη πλευρά του εαυτού σου σε αυτή τη δουλειά. Τι σε έκανε ν’ αφεθείς περισσότερο σε αυτό;

Στάθης Δρογώσης : Είμαι αισιόδοξος. Είναι τα καλύτερα χρόνια της γενιάς μου. Οι τριαντάρηδες μεγαλώσαμε και ετοιμαζόμαστε να διώξουμε τη γενιά του Σαββόπουλου –τους εκδρομείς του 60. Μουσικά δεν ξέρω αν μπορούμε να τους συναγωνιστούμε αλλά πολιτικά σίγουρα δεν έχει υπάρξει πιο διεφθαρμένη γενιά από αυτούς. Θα τους στείλουμε σπίτι τους. Με διαδηλώσεις ,ανυπακοή και με δημιουργία αυτοοργανωμένων δομών στις γειτονιές. Ο θυμός μας θα γίνει τραγούδι χαρούμενο. Είναι υποχρέωσή μας να αλλάξουμε τη χώρα αυτή, αλλά όχι όπως το λέει ο υπηρέτης των τραπεζών πρωθυπουργός μας. Ο Δεκέμβρης του 2008 με άλλαξε. Τότε έγραψα την «όμορφη ζωή». «Ίσως να ακούγομαι αφελής τώρα μα πίστεψέ με θα έρθει η ώρα που όλοι στους δρόμους θα ζητάνε μια ελεύθερη ζωή. Χιλιάδες πρόσωπα γιορτάζουν χιλιάδες στόματα φωνάζουν. ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΗ»

Βόλτες: Είσαι από τους καλλιτέχνες που δεν διστάζουν να πουν τα πράγματα με τ’ όνομα τους . Δηλαδή ότι βιοπορίζεσαι από αυτό που κάνεις, δεν διαθέτεις καβάτζα από χιλιάδες ευρώ, γράφεις απλά (όχι απλοϊκά) και σύμφωνα με τις δυνατότητές σου. Δεν πλάθεις μύθους γύρω από τη μουσική σου.

Στάθης Δρογώσης : Έχω κάνει πολλές δουλειές και νομίζω ότι μπορεί να χρειαστεί να κάνω κι άλλες. Ντρέπομαι σε καιρούς κρίσης να λέω μόνο τα τραγουδάκια μου. Γι αυτό προσπαθώ να φανώ χρήσιμος στο κίνημα και παίζω συχνά σε συναυλίες διαμαρτυρίας. Σε κάθε δίσκο πρέπει να σκεφτώ και την επιτυχία του. Θέλω να πετύχω τα τραγούδια να ακούγονται και από τους πιο ψαγμένους αλλά και από τον πολύ κόσμο. Για λόγους επιβίωσης. Αλλά δεν έχω κάνει μεγάλες εκπτώσεις. Δεν ντρέπομαι για κανένα δίσκο μου. Βαριέμαι αφόρητα τους αυτοαναφορικούς καλλιτέχνες. Και κάνω μια πρόβλεψη. Οι μεγάλοι εναλλακτικοί καλλιτέχνες του σήμερα θα ξεχαστούν αύριο. Οι επιτυχημένοι των free press είναι η μεγάλη πληγή στην ελληνική μουσική. Σταλινοεναλλακτικούς τους λέω. Όχι τους καλλιτέχνες αλλά τους «εναλλακτικούς» δημοσιογράφους που μας κάνουν πλύση εγκεφάλου και που στην ουσία δεν αγαπάνε τη μουσική αλλά μόνο τη μόδα.

Βόλτες: Τις παρακάτω λέξεις μπορείς να τις κατατάξεις σύμφωνα με τη δική σου ματιά, δίνοντας μια δικαιολογία; Παιδεία, Οικονομία, Ελευθερία, Ανθρωπιά Πιστεύεις ότι θα αποκτήσουμε ποτέ τα παραπάνω χαρακτηριστικά ως λαός ή μερικά από αυτά ήδη τα έχουμε;

Στάθης Δρογώσης : Ελευθερία πρώτη και οικονομία τελευταία. Όλα τα άλλα σε όποια σειρά θες. Η οικονομία είναι μια δραστηριότητα της κοινωνίας. Δεν πρέπει οι κοινωνία να ορίζεται από οικονομικούς νόμους. Η ηγεμονία των νεοφιλελεύθερων έφερε τον κόσμο σε αυτή την κατάσταση.Έχουμε ανθρωπιά ως λαός.Και πρέπει να αποκτήσουμε και Παιδεία. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ.

Βόλτες: Πρόσφατα έδωσες ένα Live στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο του Nosotros. Με τι κριτήρια θέλησες να εμφανιστείς εκεί; Σε ενοχλεί που σε παρατηρούν ως «μαύρα πρόβατα» λόγω πολιτικών πεποιθήσεων, ξεκινήματος της Antelma, «οι υπόλοιποι» του μουσικού στερεώματος;

Στάθης Δρογώσης : Με κάλεσαν και πήγα. Και χάρηκα γιατί η μουσική μου δεν είναι σε πρώτη ανάγνωση κοινωνικό-πολιτική. Το Nosotros και όλοι οι άλλοι κοινωνικοί χώροι στις γειτονιές που έχουν ως μοντέλο την αυτοοργάνωση με ενθουσιάζουν. Δεν έχουμε ανάγκη τους καρεκλοκένταυρους της εξουσίας για να κάνουμε συναυλίες και εκδηλώσεις. Ακόμα και πάρκο έφτιαξαν στα Εξάρχεια οι κάτοικοι. Αυτοοργάνωση, αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια. Δε νομίζω τέλος ότι με έχει πει κανείς μαύρο πρόβατο. Μάλλον μαυροκόκκινο είμαι. (χαχα)

Βόλτες: Θα θελα να μας εκμυστηρευτείς, τι είναι εκείνο που συνήθως σε σοκάρει στην καθημερινότητα σου;

Στάθης Δρογώσης : Με σοκάρει η απάθεια και ο ρατσισμός που αναπτύσσεται στην πόλη μου. Με σοκάρει η αμορφωσιά και η έλλειψη στοιχειωδών γνώσεων ελληνικής ιστορίας. Και με σοκάρει που οι νεόπλουτοι νομίζουν ότι όλα θα λυθούν σε κανα δυο χρόνια. Από τον καναπέ. Με σοκάρει ο Λοβέρδος που κυνικά συγχωνεύει νοσοκομεία. Όπου πήγε το ΔΝΤ έπεσε ο μέσος όρος ζωής. Και τώρα ξέρουμε γιατί. Με σοκάρει η Διαμαντοπούλου με τις καταργήσεις των σχολείων. Έχω και μια ερώτηση. Τα παιδιά της σε δημόσιο πάνε;
Με σοκάρει που κανείς δεν ασχολήθηκε με την έγκυο που απέβαλε στην Κεραταία από τις επιθέσεις των ματ. Με σοκάρουν πολλά. Αλλά όσοι μείνουμε εδώ θα παλαίψουμε για τα δίκαιά μας. Το κεφάλι εμείς δε θα το σκύψουμε.

Στα πλαίσια του Mix Grill Festival 2011 o Στάθης Δρογώσης θα βρίσκεται την Κυριακή 17 Απριλίου στο PassPort (Χώρος Πολιτισμού Καραϊσκου 119, Πειραιάς)

Αφήστε μια απάντηση