Σαντορίνη : Ηφαίστειο Πολυκοσμίας

Από τα μέρη που όλος ο πλανήτης θέλει να επισκεφτεί. Το κακό είναι ότι πραγματικά ταξιδευτές από όλο τον πλανήτη, το επισκέπτονται. Από το 2002 έως σήμερα, μέχρι τον Αθηνιό έχω φτάσει περίπου 10 φορές. Οι υποδομές του νησιού, με πρώτο και κύριο το λιμάνι, χρήζουν εκσυχρονισμό.

Ας σταθούμε στα μέχρι στιγμής χαλαρά σημεία του νησιού. Ακρωτήρι, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τα Φηρά (πρωτεύουσα). Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους (ενετική κατάκτηση) αποτελούσε ένα από τα καστέλια του νησιού. Σήμερα, στην κορυφή του υψώματος πάνω στο οποίο βρίσκεται κτισμένο το σύγχρονο χωριό, στέκει ακόμη ο Ενετικός πύργος (Γουλάς). Έγινε παγκοσμίως γνωστό χάρη στον προϊστορικό οικισμό που ανακαλύφθηκε στις ανασκαφές. Ο χώρος είναι και πάλι επισκέψιμος από τον Απρίλιο του 2012, μετά από την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου βιοκλιματικού στεγάστρου. Ώρες επισκέψεων: 10.00-17.00 Πληροφορίες: Μουσείο Προϊστορικής Θήρας:22860 23217.

Αξίζει μια γρήγορη βουτιά στη μικρή παραλία του Αγίου Νικολάου και συνέχεια για μεσημεριανό στα Δελφίνια. Πάνω στη μικρή προβλήτα με τα λίγα τραπεζάκια, για ουζάκι, θαλασσινά και ότι πιο φρέσκο προσφέρει η θάλασσα. Μη ξεχνάς ότι τα μαγειρευτά είναι προσεγμένα, υπό την αιγίδα της κ. Ευαγγελίας. Πριν από τα ψάρια δοκιμάστε μελιτζανοσαλάτα, ντοματοκεφτέδες, τηγανιτή σουπιά, σαλάτα με σαντορινιό χλωρό. Πολύ δυνατό σέρβις, ιδανικό σημείο, κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα. (Ακρωτήρι, Τηλ. 22860/81151)

Επόμενος προορισμός Βλυχάδα. Επίσκεψη στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας Δ. ΝΟΜΙΚΟΣ, για μια ιστορική αναδρομή στο άνυδρο μικρόκαρπο τοματάκι Σαντορίνης που ξεκίνησε να καλλιεργείται στο νησί στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Δημήτριος Νομικός ξεκινά να παράγει τοματοπολτό στη βιοτεχνία προβιομηχανικής τεχνολογίας στη Μεσαριά το 1915. Το 1922 φτιάχνει στον Μονόλιθο ένα από τα πρώτα εργοστάσια κονσερβοποιίας ‘στα Βαλκάνια’, όπως και ο ίδιος έλεγε, με τεχνολογία αιχμής της εποχής φερμένη από το εξωτερικό. Το 1945 ο Γιώργος Νομικός, γιος του Δημητρού, κτίζει το εργοστάσιο στη Βλυχάδα, δυναμικότητας 3,500 κοφινιών την ημέρα, και λειτουργεί την πρώτη σαιζόν χωρίς καν οροφή. Το 1971 αρχίζουν οι πρώτες εξαγωγές και η Δ. Νομικός, ανώνυμη εταιρία πια, επεκτείνεται στην ηπειρωτική Ελλάδα με νέο εργοστάσιο στην Αλίαρτο Βοιωτίας.

Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν ο τουρισμός θα αναπτυχθεί ραγδαία στο νησί, ενώ η καλλιέργεια της τομάτας θα συρρικνωθεί δραματικά , αναγκάζοντας το εργοστάσιο να παύσει οριστικά τη λειτουργία του μετά την τελευταία καλοκαιρινή παραγωγή του 1981. Την χρονιά αυτή η Δ. Νομικός θα ανοίξει το νέο της εργοστάσιο στον Δομοκό Φθιώτιδας, το οποίο μαζί με της Αλιάρτου, επεξεργάζονται σήμερα μέσα σε 12 μόλις ώρες την ποσότητα ολόκληρης της παραγωγικής περιόδου του κάποτε σύγχρονου εργοστάσιου της Βλυχάδας. Μέσω αυτού του νέου εργοστασίου, στα παιδικά μου χρόνια γνώρισα τον πιο εξευγενισμένο, ντελικάτο άνθρωπο, με γούστο και αγάπη για την τέχνη, τον κ. Πέτρο Δ. Νομικό (τον παλαιότερο). Η επίσκεψη στο μουσείο, είναι μια μεγάλη συγκίνηση από μόνη της. Έτσι η οικογένεια Νομικού διατηρεί μια επιτυχημένη βιομηχανία. Σε αυτό το εργοστάσιο της Βλυχάδας, που πλέον λειτουργεί ως Μουσείο, παράλληλα φιλοξενεί μουσικές εκδηλώσεις, προσεγμένα καλλιτεχνικά δρώμενα, διαθέτει αίθουσα με εικαστικές εκθέσεις και ένα μικρό καφέ, όπου ανάλογα με την εποχή, το καφέ φιλοξενεί μαθήματα μαγειρικής και μικρές γευστικές δοκιμές τοματοπολτού.

Για να μην ξεχνιόμαστε, πάμε για φρέσκια σαρδέλα στο Ψαράκι, με το υπέροχο μπαλκόνι που βλέπει στο μικρό λιμανάκι. Μπορείς να επιλέξεις τηγανιτά ή ψητά ψάρια και να τα συνοδέψεις με βραστά κολοκυθάκια με ανθότυρο και δυόσμο. Από τα καλύτερα πιάτα ever το μαγειρευτό χταπόδι με κάππαρη και ελιές, όπως και το «σουβλάκι ψαριού» με σφυρίδα ψιλοκομμένη πάνω σε ποιοτική πίτα. Must επιδόρπιο αχλάδι βρασμένο σε Ασύρτικο και αρωματισμένο με φυσική βανίλια. Εκλεκτά πιάτα για να τρώς σαν να μην υπάρχει αύριο. (Βλυχάδα,Τηλ. 22860- 82783)

Κυκλαδίτικες βόλτες,
Jane

Αφήστε μια απάντηση