Οινομαγειρείο

Ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της Αθηναϊκής εστίασης, βρίσκεται στη Δεκελέων, ονομάζεται «Οινομαγειρείο», λειτουργεί από το 1994 σε ένα υπόγειο με φολκλόρ διακόσμηση, παραδοσιακά ή λαϊκά ακούσματα.

Στο υπόγειο αυτό μοιραζόταν συσσίτιο την περίοδο της Κατοχής, ενώ λειτουργούσε και ως καταφύγιο στην διάρκεια βομβαρδισμών από την Γερμανική Luftwaffe. Το γράφει ο μαυροπίνακας που βρίσκεται εκεί. Ασβεστωμένοι τοίχοι, μια μάλλινη βελέντζα στον τοίχο, ένα-δυο βαρέλια, μικρούτσικη κουζίνα, ευδιάθετο προσωπικό, αλλά δεν προτείνεται σε σνόμπ αυτοκρατορικές φυσιογνωμίες που μεγάλωσαν με χαβιάρι, αβοκάντο και γαλλικό κρασί. Το ετερόκλητο πελατολόγιο του κουτουκιού απαρτίζεται από 40άρηδες επαρχιώτες που άφησαν πριν χρόνια Ήπειρο & Θεσσαλία, για μια καλύτερη ζωή στην Αθήνα. Εν δυνάμει φοιτητές και καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες.

Στο κατάστημα δεν υπάρχει κατάλογος! Ο σερβιτόρος θα σας ενημερώσει για τα πιάτα, όπως κεφτεδάκια σέλινο και πράσο, χοιρινό λεμονάτο με πατάτες (ήθελε περισσότερο ψήσιμο), πίτα με κιμά τύπου λαχματζούν, ρεβυθοκεφτέδες (από τους καλύτερους), φάβα μέτρια, πολίτικη σαλάτα με κολοκυθάκι τηγανιτό, μελιτζάνα, γιαούρτι, σκορδάκι (τη θέλαμε πιο light και δροσιστική). Το μαγαζί δεν είναι γνωστό για τη καθαριότητά του, αλλά για την ιστορία και την αυθεντικότητά του.

Κρατήσεις δεν γίνονται, το οινομαγειρείο αντέχει 30 καθιστούς το πολύ. Ενδείκνυται για παρέες μερακλίδικες που γουστάρουν live με κλαρίνα και ηπειρώτικα ακούσματα. Συνήθως ανοίγει στις 21.00, αλλά τις Κυριακές κάνει μια εξαίρεση και μας υποδέχεται για κρασί από νωρίς το μεσημέρι. Οι τιμές κυμαίνονται από 13-15€ το άτομο.

Πληροφορίες
Δεκελέων 32
Γκάζι
210 3411876

Τι μου άρεσε:

1) Που οι Έλληνες στο άκουσμα κλαρίνου σηκώνονται από την καρέκλα.
2) Ετερόκλητο πελατολόγιο.
3) Για έναν καφέ ξεκινήσαμε αλλά για κρασί καταλήξαμε.
4) Έτυχε να συναντήσουμε στο μαγαζί ζωντανή μουσική με κλαρίνο, νταούλι, ακορντεόν.

Τι δεν μου άρεσε:

1) Δεν υπάρχει κατάλογος. Σε περίοδο κρίσης, αυτά είναι λάθη!
2) Πολύ τσίκνα αδερφάκι μου, αλλά τι να κάνεις.

Ο χρόνος περνά νωχελικά,
Jane

Αφήστε μια απάντηση